Ultraljudsundersökning av mage
KUB-testet består av ett blodprov och ett ultraljud. Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio.

Ja till KUB-tester och sprutbyte

Nu ska den halländska vården erbjuda KUB-tester till gravida och rena sprutor till narkomaner. Regionstyrelsen röstade ja idag.

– Det är väldigt positivt att vi kan erbjuda sprutbyten för narkomaner, säger Tommy Rydfeldt, (L) i regionstyrelsen.

Nu får närsjukvården i uppdrag att samråda med kommunerna och sedan skicka in en ansökan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, om tillstånd att börja med sprutbyte. Programmet kan komma igång först 2017. Tanken är att missbrukare ska kunna söka upp vården och byta sina smutsiga sprutor mot rena, och därmed kan man bland annat hindra smittspridning.

-- Det är en del i satsningen på missbruksvården, och det ger oss en chans att komma i kontakt med missbrukare som kanske annars inte hade sökt vård. Och mödravården får en chans att nå missbrukande kvinnor som är gravida, säger Tommy Rydfeldt.

Kan vi stoppa spridningen av hiv och hepatit och samtidigt hitta ett sätt att möta de här personerna som oftast vill bli av med sitt missbruk tycker jag att fördelarna är större än nackdelarna.

Regionstyrelsen klubbade också den omdiskuterade frågan om fosterdiagnostik genom KUB-tester. Halland har varit det enda landsting som inte erbjudit KUB-tester som görs för att bedöma sannolikheten för att fostret har en kromosomfel, till exempel Downs syndrom. Men efter att SBU, Statens beredning för medicinsk utveckling, kommit med nya nationella riktlinjer för fosterdiagnostik för att garantera jämlik vård i hela landet, så har regionpolitikerna svängt i frågan. Och nu ska alltså alla gravida i Halland erbjudas möjligheten att göra ett KUB-test i vecka 11.

– Jag är glad att det gick igenom. På det här sättet kommer vi dessutom minska på antalet fostervattenprov, och det är positivt, säger Tommy Rydfeldt.

Den halländska vården är förberedd, så när det gäller KUB-tester kommer de kunna erbjudas inom kort.

Vi kan inte ha någon form av fosterdiagnostik överhuvudtaget om vi inte inför det här nu.

När det gäller sprutbytet var det en enig regionstyrelse som klubbade beslutet. Men politikerna var delade i frågan om fosterdiagnostiken. 12 röstade ja, en avstod och två emot.

En av dem som röstade emot var Niklas Mattsson, (KD).

-- Vi vill ha ett samhälle som välkomnar olikheter och där man inte sorteras bort bara för att man inte passar in i normen, säger Matsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".