Leif Axmyr. Foto: Håkan Risberg/Nerikes Allehanda/Scanpix
Leif Axmyr är den som har suttit längst i svenskt fängelse. Foto: Håkan Risberg/Scanpix

Leif Axmyr fri – 34 år i fängelse

"Skönt att klippa navelsträngen"
3:41 min

Leif Axmyr - som suttit i fängelse längst av alla livstidsdömda i Sverige - har släppts från anstalten i Halmstad.

Axmyr har varit inlåst i 34 år och under den senaste tiden har han suttit på fängelset i Halmstad.

Enligt Aftonbladet möttes 77-åringen av Kris (Kriminellas revansch i samhället) utanför grindarna till Halmstadfängelset under förmiddagen. Han ska få bo på ett av föreningens boenden till att börja med.

Paul Barath, ordförande för Kris i Halmstad, var en av dem som mötte upp med muckartårtor från föreningens nystartade bageri i Oskarström.

- Stress och rädsla var nog de känslor som låg honom närmast hjärtat. Det här med frihet - jag tror inte att han har förstått riktigt att han är fri, säger Barath till P4 Halland.

Vad sade han till dig?

- Han sade att det var skönt att klippa navelsträngen med kriminalvården. Den känslan förstår jag, fortsätter han.

Axmyr dömdes 1982 till fängelse på livstid för att ha mördat en före detta flickvän och en manlig vän till henne. Först under senare tid har Axmyr fått permissioner på egen hand.

Under de 34 år som förflutit har mycket hänt ute i samhället. Kris har träffat Axmyr under permissionerna och vid ett tillfälle lyckades föreningen övertala honom att skaffa ett bankomatkort där han kan sätta in sin pension.

När Axmyr skulle ta ut pengar för första gången var det teknisk fel på automaten, berättar Barath.

- Har de tagit mina pengar, frågade han?

Att Leif Axmyr varit nykter och drogfri under många år gör att han har ett försprång jämfört med många andra som muckar, säger Paul Barath. Att jobba med sin självuppfattning är också viktigt.

Morden begicks medan Axmyr hade permission från fängelset i Gävle. Han var dömd för olika våldsbrott och efteråt satte han fyr på lägenheten där morden skedde.

För tre år sedan omvandlade Örebro tingsrätt livstidsstraffet till fängelse i 51 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".