En brun hund sitter i förgrunden av bilden, den tittar rakt in i kameran och vaktar sin husses halmhatt. Bakom hunden ser man en lång kö av människor som ska in i mejeriet.
1 av 4
Vissa besökare var mer intresserade av att se mejeriet än andra. Foto: Sveriges Radio/Frida Grönholm
En lång kö av människor framför ett mejeri i rött tegel. En uppblåsbar mejeriko står till höger i bild.
2 av 4
Inne i mejeriet kunde man gå rundvandring och se på film. Foto: Sveriges Radio/Frida Grönholm
Massor med folk går kors och tvärs framför mejeriet.
3 av 4
Besökarna kunde tävla, äta ost eller få ansiktsmålningar. Foto: Sveriges Radio/Frida Grönholm
En röd hoppborg där man ser flera barn som leker. Föräldrarna sitter i skuggan eller står bredvid.
4 av 4
I skuggan under några träd kunde besökande barn hoppa hoppborg. Foto: Sveriges Radio/Frida Grönholm

Ostfantaster besökte Kvibille

2:16 min

Mitt i den rådande mjölkkrisen firade Kvibille mejeri sin hundraårsdag. I hettan trängdes barn och pensionärer med mjölkbranschen och mejeriägare.

Thelma Banzon är chef för Kvibille Mejeri och jobbar med ost, därför är det kanske inte så konstigt att hon tänker mycket på just ostens roll när det talas om mjölkböndernas framtid.

– Det går åt tio liter mjölk på varje kilo ost, tyvärr pratar vi inte tillräckligt mycket om det. Det handlar inte bara om mjölk och yoghurt, säger hon.

Utanför mejeriet ringlade kön lång under lördagförmiddagen. Det är svårt att säga om folk var mest intresserade av den utlovade rundvandringen och filmvisningen på insidan, eller om det var mejeribyggnadens köldanläggning de ville åt.

Klart är i alla fall att mejeriet i fråga fyllde 100 år och att kalaset lockade hundratals köande besökare redan innan man slagit upp grindarna, och man räknar med 5.000 gäster innan kalaset är över. En av besökarna var nioåriga Melker Kjellner som tävlat i kokastning och vunnit mjölk. Dessutom vet han hur han vill ha sin ost.

– Jag brukar ha mackor med ost på och lite gurka, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista