Hallandspolisen. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Hallandspolisen. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio

Polisen kan få tillbaka chefer

"Utesluter inte en sådan lösning"
1:01 min

Regionpolischefen Klas Friberg svarar på kritiken mot att polischefer är överbelastade med jobb och upplevs som lättirriterade. Biträdande chefer kan vara lösningen – igen. 

Polisens skyddsombudsman Björn Johnsson lämnade in ett brev till regionpolisledningen i Väst där han förklarade den svåra situationen för polischeferna.

Efter omorganisationen för ett år sedan tog man bort biträdande chefer, det gjorde att polischeferna inom länet fick för mycket att göra. Det i sig gör att vissa frågor prioriteras bort, cheferna blir svåra att få tag på och upplevs som lättirriterade av sina kollegor.

Nu öppnar Klas Friberg, regionpolischefen i Väst för att ta tillbaka biträdande chefer - på de avdelningar där det behövs. 

– Jag utesluter inte en sådan lösning. Vi ska titta på det nu. Det behövs ett ställningstagande på nationell nivå kring denna frågan och det kommer innan midsommar ett beslut kring detta. Samtidigt är jag angelägen att vi försöker testa detta systemet vi har idag, säger Klas Friberg. 

Klas Friberg poängterar också att det finns positiva delar av att man tog bort rollen som biträdande chef.

– Vi har genomfört polisreformen som syftar till att vi ska ha färre chefsled och färre chefer – men däremot har vi fler poliser synliga och fler poliser längre ut. Det är där vi har hamnat nu, nu uppstår kortsiktigt nya frågor för oss att hantera. Mitt syfte har varit att få fler poliser på gatan där medborgarna vill att vi ska verka, säger Klas Friberg. 

Polisförbundet håller inte riktigt med regionpolischefen.

– Det krävs att vi blir många fler poliser, det krävs en ökad rekrytering. De som varit mellanchefer och nu blivit poliser på fältet räcker inte för att täcka upp det behov som finns. Det behövs också arbetsledning för de som jobbar. Det vi har sett är att det blivit en stor arbetsbelastning hos de chefer som finns kvar, och det påverkar arbetsmiljön för alla anställda, säger  Katharina von Sydow, polisförbundets ordförande i region väst.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".