Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Sommarbonus löser inte sjukvården

Publicerat onsdag 8 juni 2016 kl 08.15
Camilla Tellström, vårdförbundets ordförande i Halland. Foto: Anders Andersson/TT.
Camilla Tellström, vårdförbundets ordförande i Halland. Foto: Anders Andersson/TT

Trots att Region Halland lockar med upp mot 30 000 kronor i bonus för de sjuksköterskor som kan tänka sig att skjuta på sin semester så saknas det fortfarande vårdpersonal i sommar, det rapporterar TT. 

Samtliga landsting och regioner erbjuder någon form av bonus till anställda som helt eller delvis flyttar eller avstår rätten att vara lediga under semesterperioden juni till augusti. Det kan innebära många tusenlappar extra i lönekuvertet, beroende på var man jobbar.

Men Camilla Tellström, utbildad sjuksköterska och ordförande för Vårdförbundet i Halland, är kritisk.

– Sommarbonusar kommer köra slut på den vårdpersonal som finns, säger hon.

– Det är ingen lösning som håller. Att gå in på sommaren och jobba innebär att man inte orkar med att jobba resten av året. Man behöver den här tiden för att vila upp sig.

Trots att Region Halland lockar med tiotusentals kronor i bonus saknas fortfarande vårdpersonal i sommar. Enligt Camilla Tellström kan det bli så illa att akuten måste stänga ner under delar av sommaren.

– Alla skattebetalare drabbas. Vården försämras eftersom arbetsgivarna inte tänker långsiktigt, säger hon.

Ersättningsnivåerna varierar mellan olika landsting, visar TT:s kartläggning. I flera landsting kan sjuksköterskor få hela 60 000 kronor extra om de flyttar fyra semesterveckor, bland annat i Västernorrland.

– Det skiljer sig inte från tidigare år, tyvärr. Vi har en förhoppning och önskan om att vi inte ska behöva be medarbetare att flytta semestern, säger Victoria Sjöbom, HR-direktör vid landstinget i Västernorrland.

– Jag tror att vi delar den problematiken med många andra. Det är inte heller något generellt erbjudande, utan det är i de fall där vi måste be medarbetare att flytta sin semesterperiod.

Att i stället höja lönerna för sjuksköterskor generellt tror Victoria Sjöbom inte är en fungerande lösning.

– Det är fortfarande samma antal medarbetare och alla måste få ut sin lediga tid, så att man får sin återhämtning, säger hon.

På en anslagstavla i personalrummet på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge marknadsförs sjukhusets bonuserbjudande. Men sjuksköterskan Henrietta Olestad tänker inte tacka ja.

– Det är fel sätt att hantera problemet, det är en nödlösning, säger hon.

Henrietta Olestad är även Vårdförbundets lokalrepresentant. Redan förra året riktade hon skarp kritik mot landstinget. Hon anser att bonuspengarna i stället borde läggas på riktiga lösningar: lönehöjningar, kompetensutveckling och förbättrad arbetsmiljö.

– Arbetsgivarna skulle få in de sjuksköterskor som fattas i vården om de bara var villiga att betala. Det finns tusentals legitimerade sjuksköterskor i Sverige som har lämnat sina yrken eftersom de inte accepterar de dåliga lönerna och arbetsförhållanden, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".