Porträtt av de fem grundarna. De skrattar och håller om varandras axlar.
1 av 7
Navets grundare: Gudrun Håkansson, Leonor Nyström, Elke Textor, Birgit Nilsson och Ingri Svenungsson. Foto: Sveriges Radio/Frida Grönholm
En asfalterad innergård med en röd trasmatta utrullad. Mattan går till en trappa. Bredvid den en kruka rosa pelargoner och en röd rullator.
2 av 7
Röda mattan var utrullad vid lördagens invigning. Foto: Sveriges Radio/Frida Grönholm
Porträtt av Gabriella Hanna. Hon har mörkt, långt hår och ett silverhalsband.
3 av 7
Gabriella Hanna har drivit skönhetssalonger i 20 år, nu gör hon praktik på föreningen. Foto: Sveriges Radio/Frida Grönholm
Bild av sy-rummet. Ett bord, en spegel, en jordglob, en provdocka i ett hörn och vimplar i taket.
4 av 7
När föreningen Navet fick ta över lokalerna ingick en provdocka iklädd endast cykelbyxor. Nu står han, något mer påklädd, i syrummet. Foto: Sveriges Radio/Frida Grönholm
Bild av syrummet. Man ser bord, hyllor, en korg med garn, en gammal symaskin och vimplar i taket.
5 av 7
I ett av rummen kan man ägna sig åt handarbete. Foto: Sveriges Radio/Frida Grönholm
En trång korridor med mycket folk.
6 av 7
Många ville komma på lördagens öppet-hus och i korridoren mellan rummen var det trångt. Foto: Sveriges Radio/Frida Grönholm
Porträtt av Omar Zaza i verkstaden. Bakom honom är en hel vägg med verktyg.
7 av 7
När föreningen fick hyra lokalen så lät cykelklubben dem behålla utrustningen i verkstaden. Där är nu ingenjören Omar Zaza. Redo att reparera cyklar och lära sig svenska. Foto: Sveriges Radio/Frida Grönholm

Skapar mötesplats för nya och gamla varbergare

0:25 min

Fem pensionärer tyckte det var för krångligt för svenskar och nyanlända att mötas. Nu har de startat en förening och hållit öppet hus.

En källarlokal i Varberg kan vara en ypperlig plats för integration, det tänkte i alla fall Ingri Svenungsson som i lördags hälsade både nya och gamla varbergare välkomna till huset med kaffe och bullar.

– Vi har skapat en mötesplats mitt i Varberg och det är vi oerhört glada för. Syftet är att skapa kontakter mellan nyanlända och Varbergsbor, säger hon.

Tillsammans med Gudrun Håkansson, Elke Textor, Leonor Nyström och Birgit Nilsson har hon startat en förening för integration. För de tycker det måste bli enklare för människor som vill träffas att faktiskt göra det.

– Vi vill gärna lära kvinnor cykla, det är vårt första mål, säger Gudrun Håkansson.

I början av året ondgjorde de sig över att vissa sitter fast på asylboenden i flera år när det finns svenskar som gärna skulle ses, visa sin trädgård, måla, sjunga eller spela boule. Så de bestämde sig för att starta en förening, och tack vare mycket hjälp från olika håll är de nu igång.

– Det har gått alldeles otroligt bra. Vi är fem starka kvinnor, pensionärer allihopa, med kontakter runt om i kommunen och alla har varit oerhört positiva så det har gått i en rasande fart, säger Ingri Svenungsson.

I lokalen finns sällskapsrum med soffor, bord och radio, ett fullutrustat kök, ett rum där man kan sy och sticka, en verkstad där man kan lära sig reparera cyklar och en tränings- och spaavdelning. I litet format ska sägas.

– Jag har drivit salonger i 20 år i mitt hemland, men här måste jag börja från början och lära mig svenska. Sedan kan jag börja jobba i Sverige, säger Gabriella Hanna.

Tanken är att två nyanlända ska finnas på plats under hela förmiddagen, och två andra hela eftermiddagen. Som en slags värdar. Sedan kan den som vill komma dit, träffa folk, skriva upp sig på en lista för aktiviteter man tycker är roliga eller få sina naglar målade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista