Arkivfoto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
1 av 3
Försäljningen av båtar och motorer går bra i Halland. Arkivfoto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
Jessica Bernström, försäljare på Eliassons Båtvarv på Getterön. Foto Frida Grönlund, Sveriges Radio
2 av 3
Jessica Bernström, försäljare på Eliassons Båtvarv på Getterön. Foto Frida Grönlund, Sveriges Radio
Jan Oscarsson båtmotorförsäljare Halmstad nere vid Nissan.
3 av 3
Jan Oscarsson, säljer båtmotorer i Halmstad. Foto: Johan Tollgerdt / Sveriges Radio

Båtförsäljningen uppåt i Halland

"Det har ökat helt enormt"
1:47 min

Försäljningen av båtar och båtmotorer går bra i Halland. Småbåtarna säljer slut och utombordsmotorer är populära.

Försäljningen pekar uppåt, det visar en rundringning som P4 Halland gjort med försäljare från Lerkil i norr till Halmstad i söder.

Vi har väl haft en 30-procentig ökning av försäljningen av båtar och motorer i år.

Även försäljningen av båtmotorer har ökat i Halland.

– Det verkar som om båtmarknaden verkligen tagit sig i år. Jag är störst på motorer och de har för mig ökat helt enormt, säger Jan Oscarsson på företaget Bil och marinteknik i Halmstad.

Utombordsmotorer, som är bränslesnåla och miljövänliga, säljer bra hos Jan Oscarsson just nu. De senaste åren har han sett en ökning med 75 procent.

Försäljningen av båtar och båtmorer var visserligen större fram till finanskrisen 2008. Även om dagens försäljning nu inte har nått upp till den nivån, syns nya trender hos köparna, menar Jan Oscarsson.

– Det är just det här med utombordare som ökat. De är miljövänliga, tysta och bränslesnåla. Och den yngre generationen vill idag ha en båt som de kan transportera med sig och använda på semestern, säger Jan Oscarsson.

Jessica Bernström, försäljare på Interboat Eliassons båtvarv och fritid i Varberg säger att branschen också håller på att förändra sig och hitta alternativa lösningar till ägande.

– Andelsägande till exempel. Man bokar då båten på nätet när man vill använda den och sedan tar vi hand om all service och förvaring så att man slipper den biten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".