Fler unga väljer spiral

3:03 min

På ungdomsmottagningen i Varberg har man märkt att fler och fler väljer spiral som preventivmedel.

Samtidigt har forskare kunnat se ett samband mellan p-piller och minskad sexlust.

Spiral har blivit ett allt populärare preventivmedel bland unga, det märks också på ungdomsmottagningen i Varberg där barnmorskan Eva Glamheden jobbar.

– Det är fler och fler som byter sedan ett par år tillbaka, säger hon.

För några år sedan ändrade Läkemedelsverket sina rekommendationer kring preventivmedel och idag kan koppar- eller hormonspiraler också användas av personer som inte fött barn. Det beror dels på att man vill minska antalet aborter genom säkrare skydd men också på och att nya studier visat att risken för infektioner efter insättning av spiral är mycket låg.

Ingrid Wikström är gynekolog och klinisk utredare på Läkemedelsverket.

– Jag tror att det finns en sådan trend för att bland annat WHO rekommenderat långtidsverkande preventivmedel som inte kräver att man ska ha ett "kom ihåg". Det gäller både p-stavar och spiraler, säger hon

När P4 Halland pratar med personer i Varberg om hur de tänker kring valet av preventivmedel nämner 18-åriga Ebba just problemen med att komma ihåg att ta sina p-piller.

– Jag tog det ett tag, men jag är så dålig på att komma ihåg grejer så mig blev det frustrerande och kollade klockan hela tiden, säger hon.

Men alla är inte missnöjda med sina p-piller. Linda Reinholdsson har hittat en sort som passar.

– Jag testade lite olika sorter och nu har jag hittat några piller som fungerar jättebra för mig och jag känner ingen skillnad på när jag använder dem och inte, säger hon.

Eva Glamheden berättar att de flesta som kommer till ungdomsmottagningen fortfarande vill pröva p-piller som första preventivmedel, men att nya, mindre hormonspiraler med svagare hormoner gjort att många som tidigare varit rädda för att sätta in en spiral nu vågar prova. 

– Man måste ju be dem tänka efter vad de själva tycker är jobbigt eller inte. Vad som är jobbigt för någon som är 15 år är inte jobbigt för någon som är 20. Det finns nog lika många svar som det finns kvinnor som använder preventivmedel, säger hon.

Nyligen kunde en studie vid Karolinska institutet se ett samband mellan p-piller och minskad sexuell lust, något P3 Nyheter var tidiga med att rapportera om. Även om det var första gången sambandet kunde beläggas i forskning är det ingen överraskning för Eva Glamheden.

– För en del passar det direkt och för någon fungerar det inte med hormonella preventivmedel. Då får man hitta något annat. Det finns ju andra varianter som kondom, säger hon.