Låda där värmetält för skadedjur förvaras.
1 av 2
Eftersom många gifter är förbjudna idag dödar man vägglössen med hjälp av värmetält istället. Foto: Sveriges Radio/Frida Grönholm
Porträtt av Niklas Holmberg på anticimex lager.
2 av 2
Niklas Holmberg gillar serviceyrken, det var så han började intressera sig för skadedjursbekämpning. Foto: Sveriges Radio/Frida Grönholm

Vägglössen värre än vanligt

"Vi söker hela tiden nya vägar för att slå tillbaka dem"
2:04 min

Vägglössen fortsätter att öka i Halland. Hittills i år har Anticimex haft fler utryckningar än under hela fjolåret, och då har vägglössens högsäsong inte ens startat än.

– De gömmer sig på dagarna, och de enda gångerna som de egentligen visar sig är på nätterna när lössen är hungriga, säger Niclas Holmberg på Anticimex i Halmstad.

Trots att vi inte kommit in i september har utbrotten av vägglöss överträffat fjolåret. En orsak till att vägglössen fortsätter att öka är att de mest effektiva bekämpningsmedlen är förbjudna idag. Därför får man ta livet av insekterna på andra sätt.

– En metod som vi använder mycket är kiselpulver. Under tiden som vi sanerar kan man sova i sängen som vanligt. En annat sätt är att bygga ett tält i rummen med 60-gradig värme som cirkulerar, berättar Niclas Holmberg.

Tips: Så slipper du vägglöss

  • Var vaksam när du tar hem begagnade möbler
  • Förvara aldrig din resväska öppen på golvet när du är ute och reser
  • Ta inte in resväskan direkt när du kommer hem
  • Tvätta kläder i 60 grader
  • Lägg misstänkta föremål i frysen i minst 24 timmar

Källa: Anticimex

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".