Linda Törner Halvordsson i Halmstad är grundare av det kvinnliga nätverket WOW, som står för Women on Wednesday. Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio.
Linda Törner Halvordsson i Halmstad är grundare av det kvinnliga nätverket WOW, som står för Women on Wednesday. Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio.

Linda Törners kvinnliga nätverk engagerar allt fler

"Här får man vara den man är"
3:55 min

En naturlig mötesplats för kvinnor som annars inte hade mötts. Så beskriver Linda integrationsprojektet Wow.

Det började med lunchträffar en gång i månaden.
- Det saknades mötesplatser för oss som är etablerade i samhället och de som kommer hit från andra länder. Då startade jag Wow, berättar Linda Törner Halvordsson.

Den första trevande träffen skedde i februari 2013, med 20 deltagare. Idag möts ungefär 100 kvinnor varje månad, varav hälften har utländsk bakgrund. 

- Efter ett tag hände det som jag trodde skulle hända: Vi byggde relationer och tyckte om varandra, konstaterar Linda.

En viktig stomme i träffarna är de presentationer som framförs av kvinnorna, oavsett bakgrund. Alla utgår från samma mall, och får berätta om sina drömmar och dela med sig av viktiga händelser i livet.

- Alla människor oavsett bakgrund har något att berätta, men det är många som aldrig får komma till tals. Under våra lunchträffar får två kvinnor berätta om sitt liv och dela med sig av sina drömmar.

Ganska snart stod det klart att drömmen för de allra flesta invandrarkvinnor i nätverket handlade om att hitta ett arbete och därigenom komma in i samhället.

Fram till idag har Linda och hennes vänner i Wow hjälpt till att förmedla jobb till 16 kvinnor.

- Det känns helt fantastiskt. Det visar att det går, om vi engagerar oss.

Idag har projektet vuxit och Linda jobbar intensivt med att matcha svenska och utländska kvinnor genom ett så kallat systerprogram.

- Vår yngsta deltagare är 19 år och äldsta över 70 år.  Vi har de som har det jättebra ställt och de som inte har så mycket pengar. Här får man vara den man är. Man blir uppskattad för den man är och inte för det man gör.

 - Jag har lärt mig så mycket genom alla de här kvinnorna som jag har mött. Wow har gjort mig till en bättre människa, säger Linda Törner Halvordsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".