Akutmottagningen Halmstad sjukhus.
1 av 3
Akutmottagningen Halmstad sjukhus. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio
Camilla Tellström, ordförande Vårdförbundet Halland.
2 av 3
Camilla Tellström, ordförande Vårdförbundet Halland. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio
Ann Molander (L), ordförande i driftnämnden för ambulans, diagnostik och hälsa (ADH) inom Region Halland. Foto: Region Halland
3 av 3
Ann Molander (L), ordförande i driftnämnden för ambulans, diagnostik och hälsa (ADH) inom Region Halland. Foto: Region Halland

Vårdfacket: Sommaren var riktigt ansträngd

"Det har smetat över på all verksamhet"
2:45 min

Situationen för vårdpersonalen i Halland har varit riktigt ansträngd i sommar, kanske mest hos ambulanspersonalen, enligt facket.  

Man har klarat av sommaren, men inte mer, säger Camilla Tellström, ordförande Vårdförbundet Halland:

– Den har varit ansträngd minst sagt.

Facket befarade inför sommaren personalbrist och risk att man inte skulle kunna upprätthålla patientsäkerheten med mera. Sjukhusledningen sade däremot inför sommaren att man skulle lösa bemanningen. 

Den mest skriande frågan var hur man skulle lösa bemanningen på akuten i både Varberg och Halmstad, där hundratals timmar i schemat saknade bemanning. I juni hade facken och sjukhusledningen ett möte, där man enades om olika rockader som gjorde att akutmottagningarna i Halmstad och Varberg trots allt kunde hållas öppna under sommaren.

Med hjälp av olika avlastningslösningar och personal som erbjöds 600 kronor extra i timmen om de tog extrapass, så ordnades att akuten inte behövde stängas i Varberg och Halmstad.

Andra lösningar var att vissa arbetsuppgifter, som städning och påfyllning av läkemedel, togs bort från sjuksköterskorna. Kvälls- och helgmottagningen på Nyhem flyttade upp till akuten och förstärktes med en distriktssköterska.

Men de lösningarna har stulit resurser från annan verksamhet menar Camilla Tellström.

– Det har ju varit så att det fanns färre vårdplatser på sjukhusen och det har ju spillt över på andra verksamheter. Man har också flyttat helg- och kvällsmottagningen och en distriktssköterska har kommit in på akuten, och det har också spillt över på deras verksamhet, säger hon.

Så istället för att det varit sämre på Hallands sjukhus så har det smetat över på all verksamhet.

Man löste inte alla problem, men däremot fylldes de rader som behövde fyllas i sommarschemat på ett sätt som fungerade för personalen.

Sommarbemanningen verkar ha fungerat, men situationen har enligt Vårdförbundet varit riktigt ansträngd, kanske allra mest hos ambulanspersonalen.

– När patienterna samlas på akuten för att man inte har resurser att ta hand om dem eller att de ska någon annanstans, så blir det någon sorts taxiverksamhet som spiller över på ambulansen. Så istället för att köra ut på allvarliga saker hamnar man i en transport hem till och med mitt i natten, säger Camilla Tellström.

Ann Molander (L) är ordförande för driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa i Region Halland. Hon tycker att sommaren fungerat bra.

Det har varit tufft för personalen, men de har jobbat på och löst alla situationer. Det har inte varit några incidenter.

Om du ska förbättra något, vad tar du med dig till nästa sommar?

– Arbetssituationen, timmar och semestervikarier. Att vi ska starta det arbetet redan nu så att man vi står rustade inför sommaren, säger Ann Molander.

Kommer ni starta det arbetet redan nu?

– Det är jag ganska övertygad om att man försöker, säger hon.

Efter förra sommaren var de fackliga representanterna ganska nöjda och kände att sjukhusledningen hade lyssnat på dem. Men i år har det sett annorlunda ut.

– Jag skulle säga att man har mindre framförhållning innan sommaren. Planeringen innan brister, säger Camilla Tellström.

Än har sjukhusledningen inte gjort en sommarutvärdering, eftersom sommaren tar slut sista augusti. Utvärderingen ska göras nästa vecka eller i mitten av september.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".