Årets skörd av ekologiskt spannmål är av god kvalitet. Det beror på att proteinhalten är ovanligt hög. Anledningen är att det varit ett torrt år i år.
Mjölnare Andreas Nielsen är nöjd med årets skörd. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio.

Mer protein i brödet efter torr sommar

"För oss är det viktigare med kvalitet än mängd"
2:02 min

Årets skörd av ekologiskt spannmål innehåller ovanligt mycket protein.

– För oss är det viktigare att vi får bra kvalitet än mängd. Och kvaliteten i år har varit bra. Förra året var proteinhalten sämre, säger Andreas Nielsen, som är mjölnare vid Limabacka kvarn, som enbart maler ekologiskt.

Förra året malde Limabacka kvarn 400 ton ekologiskt spannmål, och i år har det ökat till 750 ton.

Cecilia Ryegård, redaktör på sajten Ekoweb som bevakar den ekologiska marknaden, håller med om att årets skörd av ekologiskt spannmål är av god kvalitet.

Det beror på att proteinhalten är ovanligt hög, 12-15 procent och vid enstaka skördar upp till 17 procent. En hög proteinhalt välkomnas framförallt av de som bakar bröd. Cecilia Rydegård tror också att årets proteinstinna skörd kan bana väg för produktutveckling av bröd och att exportmarknaden gynnas.

– De svenska ekoprodukterna har inte stått sig så väl ute på världsmarknaden där andra länder ger skördar med högre proteinhalt, men det kan det bli ändring på i år, säger hon till P4 Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".