Frida Stranne pratar om valet i USA.
Frida Stranne pratar om valet i USA. Foto: Estrid Wagersten/Sveriges Radio.

Experten: Detta valet liknar inget annat

"Två mest illa omtyckta kandidaterna i modern tid"
1:13 min

Mycket talar för att USA:s nästa president heter Hillary Clinton, säger Frida Stranne, expert på amerikansk politik och lektor vid Högskolan i Halmstad.

– Som det ser ut nu har Hillary Clinton definitivt en mycket större möjlighet att vinna, av en rad olika skäl. Men det här valet liknar ingenting annat, så man kan inte vara säker på något, säger Frida Stranne, doktor i freds- och utvecklingsforskning och lektor i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad. 

Den formella slutspurten i höstens presidentvalkampanj har börjat, och i natt är det dags för en första gemensam utfrågning av de båda kandidaterna, demokraternas Hillary Clinton och republikanernas Donald Trump.

Ingen kandidat med det opinionsläget Hillary Clinton har nu, har förlorat tidigare, och det talar för att hon vinner, menar Frida Stranne.

Både Hillary Clinton och Donald Trump är två väldigt illa omtyckta presidentkandidater.

– Vi ska veta att de är de två mest illa omtyckta kandidaterna i modern tid. Så oavsett vem som vinner kommer den nya presidenten vara väldigt illa omtyckt bland många, och ha lite stöd. Och att inte ha stöd och legitimitet när man kommer in på en så viktig position är givetvis oroligt för framtiden, säger Frida Stranne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".