Lastbil på väg. Foto: Tomas Oneborg/TT.
Foto: Tomas Oneborg/TT.

Här totalsågar chauffören utbildningen

"Jag har suttit och sovit i åtta timmar"
2:01 min

Leif Högberg har kört lastbil i 37 år. Han skräder inte orden om hur onödig han tycker den nya obligatoriska fortbildningen är.

– Jag ska säga dig en sak. Skulle vi ställa våra lastbilar i en vecka så skulle jag vilja se när kärringarna slåss om mjölken och fabrikerna stannar. För vi är en så viktig samhällsfunktion, men det går så lätt att sätta böter på oss, säger Leif Högberg.

Leif Högberg från Gullbranna utanför Halmstad ger inte mycket för den fortbildning som från och med lördag är obligatorisk för att du som lastbilschaufför ska få fortsätta köra i tjänsten, enligt ett EU-direktiv.

Han har själv gått utbildningen som är fem dagar lång.

– Jag har suttit och sovit i åtta timmar gånger fem. För oss som har kört mycket har det inte gett ett endaste dugg. Inte nånting, säger han och fortsätter:

– Jag menar, där står de och snackar om ett spännband, hur det ska se ut. Det visste jag redan innan. Vad ska jag sitta och lyssna på honom då för?

Men om man är ny i branschen kan inte utbildningen vara bra?

– Ja, men det får man den erfarenheten sen.

Finns det ingenting i utbildningen som är bra?

– Nej, nej.

Det jag saknade var mer kunskap i Hjärt- och lungräddning samt mer ingående kunskaper i färdskrivarens funktioner.

Många håller med Leif Högberg om att kursen är onödig, och i kommentarsfältet på Facebook kommer även förslag på hur kursen skulle kunna förbättras.

En sak som man saknade var just myndigheter, hade polis/transportstyrelsen/räddningspersonal varit med under utbildningen så tror jag att man kunde lärt sig en hel del mer.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".