Martin Luther
Martin Luther visade sig vara viktig under reformationen. Foto: Pressens Bild

Reformationen på fyra minuter

"Det börjar som folkliga protester"
4:07 min

Inför Reformationens 500 års-jubileum anordnas det studiecirklar här i Halland. Men redan nu bjuder P4 Halland på en snabbkurs i ämnet.

Reformationen har börjat uppmärksammas runt om i länet. Och för att du ska kunna hänga med i snacket, när ämnet kommer upp runt kaffebordet, så har vi kokat ner det hela tillsammans med Pablo Wiking-Faria på Hallands kulturhistoriska museum.

– Det börjar som folkliga protester på 1400-talet. Man går emot kyrkans slöseri och makt. Och religiöst vill man istället att individen ska ha en direktkontakt med Gud. Och då behöver man inga helgon, kyrkan behöver inte vara så rik och man kan ta bort alla kloster, säger han och fortsätter:

– Men i början av 1500-talet tänker kungarna att detta kanske de kan utnyttja. Vi kan ta över klosterjordarna och klostermakten. Då blir kungen och staten rik. Och när man summerar ser man att Martin Luther var viktig för han banade vägen där kungamakten kunde få en ny roll.

Hur påverkade det Halland?
– Halland har också folkliga protester och man går faktiskt in i kloster och kör ut munkarna och tycker att reformationen är det rätta. Dessutom blir det ett stor uppror 1534 då Malmö, Köpenhamn, Halmstad, Varberg reser sig mot kyrkmakten och adelsmännen. Det blir så dramatiskt att de intar Varbergs fästning. Upproret slås ner men de som vinner är ändå protestanter till slut.

Hur hade det varit om reformationen inte kommit?
– En stor skillnad som protestantismen hade mot katolicismen var att alla skulle kunna läsa bibeln så att var och en kunde ha direktkontakten med Gud. Då införde man mycket läskunnighet i de protestantistiska länderna, och utvecklingen hade kanske varit annorlunda utan det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".