Sjöfartsverket ratar fyrförslag

Fyren på Morups Tånge norr om Falkenberg ser inte ut att bli klassad som byggnadsminne, vilket Riksantikvarieämbetet föreslagit.

Remisstiden har nu gått ut för Riksantikvarieämbetets förslag att minnesmärka 28 svenska fyrar, och Sjöfartsverket, som är den tyngsta remissinstansen, har i sitt svar ratat de flesta av förslagen .

Verket står i dag för kostnaderna för de flesta av det 40-tal fyrar som redan är minnesskyddade och det går bara med på att sex fyrar blir nya byggnadsminnen. De godkända förslagen är När på Gotland, kassunfyren Lilleland som finns på redan minnesmärkta Nidingens fyrplats utanför Kungsbacka, Klövholmen i Stockholms skärgård, Bredskärssund i Västerbotten samt Hjorten och Naven i Vänern.

Nu väntar fortsatta diskussioner under hösten. Före årsskiftet hoppas Riksantikvarieämbetet kunna lämna ett förslag till regeringen.

(

Sjöfartsverket går i sitt remissvar med på att sex ytterligare fyrar blir minnesmärkta: När på Gotland, kassunfyren Lilleland som finns på redan minnesmärkta Nidingens fyrplats utanför Kungsbacka, Klövholmen i Stockholms skärgård, Bredskärssund i Västerbotten samt Hjorten och Naven i Vänern.

Sen tidigare är Tylön och Nidingen byggnadsminnesförklarade i Halland.

TT 20050704T120236+0200)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista