Carl Bennet. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Carl Bennet tycker inte kvotering behövs. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Bennet: Fel att tvinga näringslivet kvotera

"Principiellt tycker jag inte att kvotering behövs"
1:38 min

Regeringen vill ha kvotering av bolagsstyrelser och vill att minst 40 procent av ledamöterna ska vara kvinnor. Carl Bennet tycker att näringslivet ska klara frågan själv.

– Principiellt tycker jag inte att kvotering behövs. Det viktiga är att näringslivet klarar av den här frågan själv, att vi tar tillvara på den kompetens som finns i alla kvinnliga medarbetare. Det är den stora utmaningen, säger Carl Bennet, som är styrelseordförande för Getinge AB.

Lagen ska börja gälla redan nästa år, men först 2019 måste bolagen betala sanktionsavgifter om de inte lever upp till kravet.

Straffavgifterna föreslås ligga på mellan 250 000 och fem miljoner kronor.

Är det inte för att näringslivet inte har varit bra på att fixa detta som det kommer en bestämmelse?

– Jag tycker aldrig det är bra att tvinga på sånt här, men jag förstår att politikerna är otåliga. Det som är bra i det hela är att man driver frågan och synliggör detta, för man kan konstatera att det finns mycket kompetens inom den kvinnliga sidan som vi inte tar tillvara på.

När det gäller Getinge AB så är fyra av tolv ledamöter i styrelsen kvinnor.

– Det är ett bra facit, men jag räknar med att inom Getinge kommer vi att passera 40 procent redan nästkommande år, så vi är på gång, säger Carl Bennet.

I Elanders som Bennet också är huvudägare i, så har man passerat 40 procent och ligger på 44. På Lifco AB ligger man på 22 procent.

– Där har vi en väg att gå, säger Carl Bennet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".