Helena Blomljus har fyllt Åsa äldreboende med sina konstverk. Lugn musik och kristallkronor i taket är också hennes idé. Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio.
Helena Blomljus har fyllt Åsa äldreboende med sina färgstarka konstverk. Lugn musik i korridorerna och kristallkronor i taket är också hennes idé. Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio.

Konstnären: Det ska vara wow att leva in i det sista

"Folk blir berörda när de kommer hit"
1:33 min

Kristallkronor i taket och musik i korridorerna tillhör inte vanligheterna på ett äldreboende, men är verklighet i Åsa.

Efter att ha ställt ut i New York och i Västindien längtade konstnären Helena Blomljus i Frillesås efter att få bidra med sin konst på hemmaplan. För tre år sedan dök möjligheten upp när hon fick en annorlunda utmaning: att skapa vackra miljöer på Åsa äldreboende.

– Äldre människor har alltid legat mig varmt om hjärtat och jag ville ge tillbaka något för att de har byggt upp vårt samhälle. Jag ville sätta lite guldkant på deras tillvaro, berättar Helena Blomljus.

Arbetet påbörjades 2013. I taket på äldreboendet hänger idag 120 kristallkronor, som ger ett varmt och glittrande sken.

– Jag vill att de som sitter i rullstol eller som ligger ned ska uppleva en känsla av lyx och flärd, förklarar hon och tillägger att de svensktillverkade kristallkronorna knappt blev dyrare än traditionell belysning.

I korridorerna spelas lugn musik genom ett integrerat ljudsystem och i huvudentrén möts man av en önskebrunn med porlande vatten. På väggarna sitter tänkvärda ordspråk. Överallt hittar man dessutom Helenas färgstarka konstinstallationer.

Helena involverade redan från början personalen och de har hela tiden haft ett nära samarbete.

– Vi har gjort det här tillsammans. De som jobbar här är helt fantastiska, säger hon.

Helena Blomljus har numera visningar av boendet en gång i månaden och hon berättar att även skolklasser brukar komma på besök.

– Jag önskar att fler äldre fick ha det så här. Det ska vara lite WOW att leva in i det sista, säger hon.

 

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".