Birgitta står lutad över en båtshake som är nedstucken i ån. Hon har blå jeans och en mörkblå t-shirt. Det är soligt ute.
Birgitta Johansson har arbetat inom båtnäringen sedan 70-talet. Foto: Sveriges Radio/Maria Loewen

Slammet gör att Birgitta tjänar mindre

"Ingen idé jag försöker"
1:50 min

Slam på botten av Kungsbackaån orsakar problem i Svinholmens marina. Större båtar kan inte lägga till som tidigare vilket ställer till det för Birgitta Johansson. 

Vid Kungbackaåns mynning längs hamnen på Svinholmen kan strömmen på vissa platser inte flyta fritt som vid inbuktningar. Där samlar sig slam vilket gör botten för grund för båtarna.

– Det betyder att jag inte kan ha några båtar alls på vissa ställen, säger Birgitta Johansson, som hyr ut 70 platser på Svinholmen.

Varje år går hon miste om 100 000 kronor eftersom det på 15 av platserna inte längre kan lägga till båtar.

Vad tror du att detta beror på?

– Naturligtvis kommer det från åkrar, men också på grund av översvämningsskyddet som gjordes på Borgmästaregatan. Det rörde upp vattnet och slammet åkte med strömmen.

Att muddra är en stor kostnad och Birgitta Johansson säger att ansvaret att göra det egentligen är hennes. Men eftersom kommunen ska utföra arbete längre upp längs ån framöver anser hon att det är menlöst. 

– När det även ska göra översvämningsskydd i Kolla är det ingen idé jag försöker eftersom det lägger sig direkt igen. 

Hon önskar att kommunen gjorde mer.

– Jag önskar att de tog ansvar för hela våran Kungsbackaå som är så otroligt vacker. 

Slammet samlar sig även vid fyren ute i Kungsbackafjorden där strömmen avtar helt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".