Henri Kokko vill med sitt nya projekt reda ut vad morgondagens busskultur är.
Henri Kokko vill med sitt nya projekt reda ut vad morgondagens busskultur är. Foto: Fredrik Almryd

Han vill göra det roligare för ungdomar att åka buss

"Vad är morgondagens busskultur?"
2:33 min

Henri Kokko har startat ett samarbete som går ut på att göra det roligare för barn och ungdomar att åka buss.

– Det här är ett dialogprojekt som vi har startat med ungdomarna. Det här ska mynna ut i att vi ska ställa oss frågan: vad är morgondagens busskultur? berättar Henri Kokko, som är affärsutvecklare på Nobina.

Anledningen till projektet är att en stor del av resenärerna på bussarna är barn och ungdomar och Henri Kokko samarbetar med elever från Peder Skrivares gymnasieskola.

– När vi tittar på vad de tycker om vårt utbud är de inte alltid nöjda. Och då tänkte jag: vi behöver hjälp. Vi behöver hjälp att utforma produkten, resan. Och då frågar vi ungdomarna vad de vill ha.

Det handlar dels om att utveckla busskurerna, men också hur det ser ut ombord, hur ungdomarna vill bli bemötta av personal ombord och vad det finns för teknisk utrustning.

Marianne Sandström är lärare på Peder Skrivares gymnasieskola och hon är väldigt nöjd med samarbetet.

– Jag är supernöjd. Eleverna får känna sig viktiga och bra, och de har massa idéer.

Vad kan man önska som ungdom för framtidens bussresor?

– Jag tänker att det är blåsigt, så jag vill ha ett vindskydd, säger Liv Andres, som är en av eleverna som är involverad i projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".