Psykiatrin öppnar avdelning 22 igen. Foto: Mattias Bolin/Sveriges Radio
Kostnaderna för hyrpersonal skenar, framför allt inom psykiatrin. Foto: Mattias Bolin/Sveriges Radio.

Notan för inhyrd vårdpersonal skenar

Region Hallands kostnader för inhyrda sjuksköterskor och läkare är högre än någonsin.

Hallandposten har granskat Region Hallands kostnader för bemanningspersonal. Och det visar sig att notan för första halvåret i år är nästan lika stor som för hela förra året – totalt har regionen lagt nästan 72 miljoner kronor på inhyrd personal under årets första sju månader.

– Det här är för bedrövligt. Trenden var vikande i fjol men nu är det uppåt igen. Det är absolut inte den utvecklingen vi vill se, säger Camilla Tellström, ordförande för Vårdförbundet i Halland till Hallandsposten.

Det stora problemet är enligt Tellström inte kostnaderna, utan att all hyrpersonal leder till dålig kontinuitet i vården.

Framför allt är det kostnaden för inhyrda sjuksköterskor som ökar, och det är inom psykiatrin som det är värst, och Mats Eriksson (M), ordförande i regionstyrelsen nämner situationen i Varberg som det stora problemet.

– Vi vet att det har varit fortsatt svårt inom psykiatrin, säger Mats Eriksson till tidningen.

I grannregionerna Skåne och Västra Götaland har man bestämt sig för att helt och hållet slopa hyrsjuksköterskor. Men det är inte rätt väg att gå för Halland, menar Mats Eriksson som ser risker med att göra så.

– Vi tycker oss kunna se att de har skapat en sämre tillgänglighet och längre vårdköer vilket går ut över patienten, och det är vi inte beredda att göra, säger Mats Eriksson till Hallandsposten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".