Jesper och Kamilla.
1 av 2
Jesper och hans pappa Kamilla, som är hans inspiration till utställningen. Foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio.
Fotografen Jesper Molin fotograferade sina vänner som kvinnor.
2 av 2
Fotografen Jesper Molin fotograferade sina vänner som kvinnor. Foto: Jesper Molin

Sonen visar 24 porträtt av sin pappa Kamilla

Kamilla: Utställningen har hjälpt mig
2:05 min

I utställningen "24 porträtt av min pappa Kamilla" har Jesper Molin bearbetat sin pappas förvandling från man till kvinna.

– För mig är detta 24 gestaltningar av när pappa gick från grå, introvert man till färgsprakande, utåtriktad kvinna, berättar Jesper Molin, som fotograferat de 24 porträtten.

På Halmstads konsthall visas 24 porträtt av kvinnor. Kvinnor i överdådig, färgsprakande utstyrsel, med smycken, päls och paljetter och alla är inramade i blommor.

– Det är mina kompisar, kollegor och släktingar som har skapat min bearbetning och som har hjälpt mig på vägen, säger Jesper Molin.

Kvinnorna på bilderna är nämligen inte kvinnor, de är män allihopa. Projektet är en del i Jespers bearbetning av sin pappas förvandling från man till kvinna.

– Jesper har genom detta varit en jättehjälp för mig. Det har inte bara blivit lättare för Jesper och mina andra barn. Det har blivit lättare för omgivningen att närma sig mig, att inte vara rädd, att ställa frågor och ta kontakt med mig, säger Kamilla Petersson, Jespers pappa.  

Kamilla känner sig trygg med sitt nya liv.

Till saken hör att jag inte vill sticka ut som kvinna. Jag vill inte vara en grå i mängden, men jag vill inte att man ska se på mig och tänka: åh, där går en transperson. Jag vill att de inte ska märka det, då blir jag gladast.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".