Jan Nyman, pressansvarig Brukarrådet i Halland
Jan Nyman, pressansvarig Brukarrådet i Halland Foto: Sara Hector/Sveriges Radio

Unik avdelning för missbruksvård

"Vi vill inte att folk ska må så dåligt"
1:48 min

Från och med i dag hamnar Halland i framkant inom missbruksvård i och med en ny avdelning på Varbergs sjukhus och tre platser för öppenvård.

– Vi vet ju själva hur det var när man snurrade in och ut på olika ställen. Man mår väldigt dåligt. Och vi vill inte att folk ska må så dåligt, när vi vet att man genom rätt insatser kan få ett bättre liv, säger Jan Nyman, på Brukarrådet i Halland.

Nu ska socialtjänst, sjukvård och föreningar finnas på samma platser på fyra platser i länet för att hjälpa och vårda personer med missbruk. Det blir en avdelning på Varbergs sjukhus och tre platser för öppenvård.

I och med detta hamnar Halland i framkant från att ha legat långt bak när det gäller missbruksvård

Brukarrådet, som är missbrukarnas egen organisation, har varit med och arbetat fram den nya organisationen och lösningen med den nya avdelningen.

– Vi har fått vara med och lyfta det som vi tycker är viktigt, och man har verkligen lyssnat på oss. Det är helt fantastiskt, säger Jan Nyman.

I många år har Halland stått utan en tillnyktringsavdelning för personer som fastnat i drog- och alkoholberoende. Via psykiatrin kunde man få akut medicinsk hjälp, men sedan lämnades många ensamma att ta tag i beroendet.

Både regionen och kommunen har ansvar för personer med beroende och på den nya avdelningen på Varbergs sjukhus ska de arbeta tillsammans. Tanken var 16 vårdplatser, men så många blir det inte ännu, eftersom man inte lyckats anställa tillräckligt med personal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".