Foto: Sveriges Radio
Foto: Sveriges Radio.

Onsalamördarens dom står fast

Den 40-årige man som dömdes till rättspsykiatrisk vård efter att ha mördat sin barndomsvän på Onsalahalvön får inte sitt fall prövat av Högsta domstolen.

Det var i december 2015 som en middag i villaområdet Forsbäck i Onsala förvandlades till en mardröm. Den 40-årige mannen högg ihjäl värden för middagen med kniv och efter det gav han sig iväg till grannhuset där han högg sig in med en yxa och skadade paret som bodde i huset allvarligt. Middagsvärden var en barndomskamrat till 40-åringen.

Den 40-årige mannens psykiska hälsa utreddes, och det visade sig att han har en allvarlig psykisk störning. Han led av vanföreställningar och hade tidigare varit i kontakt med psykiatrin i Varberg men blivit hemskickad.

Tingsrätten dömde 40-åringen till rättspsykiatrisk vård för mordet och mordförsöken. Mannens advokat Leif Silbersky ville dock att mannen skulle frias helt på grund av sitt psykiska tillstånd, och eftersom han saknade uppsåt. De överklagade domen till hovrätten, som gick på samma linje som tingsrätten.

När hovrättens dom kom överklagade Silbersky den till Högsta domstolen. Och idag meddelade HD att de inte tar upp fallet.

Relaterat

Mer om Onsaladåden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".