Projketledare Göran Jönsson ser nya möjligheter på Plönninge. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
Projketledare Göran Jönsson ser nya möjligheter på Plönninge. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio

Plönninge blir centrum för grön tillväxt

"Återanvändning inom grön tillväxt av 60 års investeringar"
1:38 min

Ledningen för Region Halland har sagt ja till ett treårigt projekt för att ge nytt liv åt före detta naturbruksgymnasiet Plönninge i Halmstads kommun.

Tre månader efter att de sista naturbrukseleverna tog studenten vid Plönninge har ägaren Region Halland pekat ut en riktning för hur lokalerna ska användas.

– Vi ska både vara en visningsplats och en verkstad för företag som vill ta fram produkter som är bra och affärsmässiga ur ett ekologiskt hållbarhetsperspektiv, säger Göran Jönsson leder projektet vid Region Hallands avdelning för samhällsplanering

Det handlar inte om att Region Halland ska bemanna Plönninge utan här ska lokaler, nätverk och utvecklingsmöjligheter erbjudas företag inom den gröna tillväxtnäringen. Och de första företagen kan vara på plats inom kort. Kontrakt är på gång att skrivas med ett företag som tillverkar lekplatsutrustning i trä.

Man talar om att skapa ett integrationsprojekt för flyktingar, som redan finns i några av husen, inom till exempel skogbruk och parkskötsel. Arrendatorn av lantbruket på Plönninge vill ta fram fossilfri spannmålstork, och ett kunskapscentrum för naturvetenskap ska skapas med hjälp av Science Safari - och observatoriet i Tönnersa kan komma att flyttas hit senare i höst.

På sikt kan Göran Jönsson sen se att till exempel den gamla lanthushållskolan används för grön rehabilitering:

– Vi har i samarbete med hälso- och sjukvårdsutveckling pratat om att hitta en miljö för grön rehabilitering. Här ligger det fint väldigt fint med närhet till jordbruksmark, park- och skogslandskap.

– Allting handlar om återanvändning av i sextio års investeringar i byggnader och markanläggningar, inom ramen för grön tillväxt och ekologisk hållbarhet, säger Göran Jönsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".