Djuret sågs på vägen mellan Åsa och Stuv i Kungsbacka kommun.
Djuret sågs på vägen mellan Åsa och Stuv i Kungsbacka kommun. Foto: Monika Wlodarczyk

Rovdjursspåraren: Väldigt varglik

"Det känns mycket varg om djuret på bilden"
1:06 min

Det djur som på lördagen sågs i norra Halland av flera vittnen i bilar, liknar varg. Det säger Länsstyrelsens rovdjursspårare till P4 Halland.

UPPDATERING: Djuret visade sig vara en hund.

Malin Forsberg är rovdjursspårare på länsstyrelsen Halland. Hon har sett den bild som Monika Wlodarczyk tog på djuret och hon och hennes kollegor är inte helt säkra på att det är en varg.

– Vi är alla överens om att den är väldigt varglik i alla fall, säger hon till P4 Halland. Det känns väldigt mycket varg om djuret på bilden säger Malin Forsberg.

Men hon förklarar också att det är väldigt skarpa kontraster på djuret.

– Hakpartiet och ner på bröstet är väldigt vitt, vilket känns lite mer ovanligt. Och egentligen kanske den är lite mera hundlik, men att den är väldigt ljus kan vara en effekt av att fotot blev väldigt ljust, säger hon.

För att ta reda på om det vara en varg eller inte så for Malin Forsberg under söndagen till platsen där vargen setts till.

– Nu ska jag upp och titta på platsen som bilden är tagen på. Det måste vi göra för att kunna kvalitetsäkra fotot, så man kan konstatera att platsen finns i verkligheten, säger hon.

– Sedan tänker jag ta med mig utrustning så att jag kan ta prov om jag hittar någonting, säger Malin Forsberg till P4 Halland.

Efter P4 Hallands inslag sändes och artikeln publicerades så hörde Åsabon Roger Sandström av sig via mail till redaktionen:

"Den vargen har vi sett på vår mark på Åsa Jutegårdsväg för två veckor sen. Fattade inte vad det var för djur för den var för ljusbrun. Men nu när vi sett bilden så är vi säkra."

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".