Informationstavla vid Plönningegymnasiet. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Informationstavla vid Plönningegymnasiet. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio

Grön satsning på Plönninge inte dyr för regionen

"Det kostar i stort sett inget"
1:30 min

Satsningen på före detta naturbruksskolan Plönninge utanför Halmstad kommer i stort att betala sig själv.

För ett år sedan, när beslut togs om att lägga ner naturbruksgymnasiet, var signalerna från regionen att man helt ville göra sig av med Plönninge.

I dag talar man om Plönninge som en viktig resurs.

– Det rent marknadsmässiga värdet tror jag skulle vara betydligt lägre än det värde vi kan få ut om vi använder det på ett annat sätt, säger Dag Hultefors, som är ordförande i Tillväxtutskottet, och driver det nya projektet "Plönninge - mötesplats för grön tillväxt". 

Regionstyrelsen har nyligen sagt ja till ett treårigt projekt kring grön tillväxt. Det ska samfinansieras av Region Halland och ett antal intressenter inom området.

På Plönninge ska det skapas test- och labbmiljöer för företag inom jord, skog och vatten. Man ska stödja utvecklingen av en biobaserad ekonomi i Halland och ett kunskapscentrum för naturvetenskap ska byggas upp.

– Vi har pekat ut den här sektorn som en av de viktigaste tillväxtnäringarna i Halland, säger Dag Hultefors.

Vad kommer det att kosta Region Halland att göra den här satsningen?

– Det är väl det märkligaste av allt. I stort sett kostar det oss ingenting. Vi har anläggningen och räknar med att kunna hyra ut del för del. Vi stöttar naturligtvis genom olika typer av projekt men i övrigt gör vi inga nya investeringar eller betalar för driften av Plönninge heller.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".