Delar av skylt på Getingeskolans röda tegelfasad.
Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio
Getingeskolan

Elever kvar på Getingeskolan – väntar på svar

Kommunen: 23 elever har sökt hjälp hos skolhälsovården
2:07 min

Halmstads kommun ger inte vika för föräldrarnas krav om att omedelbart flytta eleverna från Getingeskolan.

– Vi är kvar i skollokalerna och avvaktar den utredning som vi hoppas kommer så fort som möjligt, säger Anders Börjesson, arbetsmiljökonsult på barn- och ungdomsförvaltningen på Halmstads kommun.

Fastighetskontoret har fått i uppdrag från miljöförvaltningen att undersöka skolans lokaler för att se om det finns fuktskador som skulle kunna ligga bakom elevernas symptom.

De har 45 dagar på sig att göra undersökningen, och det här är föräldraföreningen på Getingeskolan kritiska till.

De skulle önska att undersökningen gick fortare, och att kommunen agerar innan resultatet är klart och flyttar eleverna från åtminstone högstadiebyggnaden som enligt föräldrarna är värst för eleverna att vara i.

Läs mer: Föräldrar kräver att Getingeskolan stängs

Fixar kommunen inte ersättningslokaler hotar föräldrarna med att hålla sina barn hemma från och med måndag. Men någon lösning innan helgen kommer det inte bli.

– Nej, det kommer det inte bli. Vi har bett Fastighetskontoret att göra det här skyndsamt, så vi hoppas att undersökningen ska gå fortare än 45 dagar, säger Anders Börjesson.

Enligt föräldraföreningen är det 30 elever och två vuxna som drabbats av symptom som huvudvärk, eksem och andningsproblem och som sökt hjälp för det genom skolhälsovården och annan sjukvård.

Läs mer: Han tänker inte låta dottern gå till skolan

Men enligt Anders Börjesson är det några färre.

– Vi har gått igenom hur många elever som sökt hjälp hos skolhälsovården och om vi kan härleda det till inomhusmiljön. Vi summerar till 23 elever. Vi har försökt ringa in om det är några särskilda lokaler där man har besvär, men har inte kunnat ringa in något särskilt, säger Anders Börjesson.

Men vad ska de barn som blivit sjuka göra, kan man tänka sig undervisning någon annanstans för några?

– Vi har inte kommit så långt i tanken med undervisning på annan plats. Men om barn visar sjukdomssymptom, då får föräldrarna hålla dem hemma.

De åtgärder kommunen nu gör på skolan är att köra ventilationen dygnet runt och uppmana personalen att vädra och se till att eleverna verkligen är ute på rasterna.

Relaterat

Mer om Getingeskolan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".