Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolligan kan ha haft insider

"Det är en obehaglig känsla"
1:35 min
skolinbrott, splitbild
Foto: P4 Sjuhärad/Sveriges Radio

I dag är inbrottet på barn- och ungdomsförvaltningen i Halmstad uppe i Borås tingsrätt. Tillvägagångssättet tyder på att tjuvarna hade god kunskap om platsen och jobbade professionellt.

Det berättar barn- och ungdomsförvaltningens Anders Börjesson, som vittnar i rätten i dag.

– Så som jag uppfattade det när jag såg hur de farit fram, var detta ett väldigt uträknat arbete. Man hade till exempel inte brytt sig om att känna på stängda dörrar utan det var kofot på alla, för det skulle snabbt och effektivt. Och man tog inget annat än datorer och telefoner.

 Vad tänkte du om det?

– Det här är ett beställningsjobb. Det är någon som vet att hela barn- och ungdomsförvaltningens kontor flyttat hit. Vi hade precis kommit i ordning och var kanske inte riktigt hemtama. Då slår man till, säger han.

Inbrottet i Halmstad skedde i april och då stals datorer och telefoner för över 350 000 kronor. Några av dessa hittades hos de åtalade, som ingår i den så kallade skolligan. Den tros ligga bakom över 30 inbrott i skolor runt om i södra Sverige.

Alla övriga inbrott ligan är misstänkt för skedde på skolor, bara det i Halmstad skedde på ett förvaltningskontor. Även det gör inbrottet misstänkt väl förberett, säger Anders Börjesson.

– Jag kommer tillbaka till det hela tiden. Jag tänker att de människorna som gjorde detta på något sätt fått information om hur det ser ut här. Det är en obehaglig känsla.

Mängder av människor och firmor var inblandade i kontorets flytt och Anders Börjesson vill absolut inte peka ut någon enskild som kan ha gett information till de åtalade männen. Vid alla inbrott ska de ha gått mycket systematiskt tillväga, tagit sig in dagtid och väntat kvar istället för att forcera larmade dörrar.

Polisen har kritiserat skolorna för att inte skydda sin utrustning tillräckligt väl och Anders Börjesson håller delvis med om att man borde bli bättre.

– Vi är inte nöjda. Jag tänker särskilt på en skola där man blev av med läsplattor. Sett i backspegeln kunde vi ha handskats med det på ett helt annat sätt.

Det inbrottet ingår inte i åtalet mot skolligan, men eftersom begärlig teknik lätt lockar inbrottstjuvar är det viktigt att se över rutinerna hela tiden, säger Anders Börjesson.

– Det är ett pågående arbete. Där har vi lärt oss vår läxa.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".