Bildsplit: kvinna ligger i dialys i sjukhussäng och hand full av mediciner
Dialys krävs för att Hanna ska överleva. Foto: Sveriges Radio

Dyra läkemedel en ökande kostnad

Njurläkare: "Priset är ofattbart enormt"
2:55 min

Medicinen som skulle kunna rädda Hannas njurar kostar 4,5 miljoner kronor – per år. Kostnaden för läkemedel till ovanliga sjukdomar ökar i Halland, visar Kalibers granskning. 

Hanna som är sjuk i den ovanliga sjukdomen aHUS ska så fort hon får en njurtransplantation få läkemedlet Soliris, ett av världens dyraste läkemedel.

– Jag har då inga njurar som fungerar. Så jag ligger i dialys fem dagar i veckan a fyra timmar för att rena det dina njurar gör i vanliga fall, det gör den här maskinen åt mig, säger Hanna.

Dialys är ett måste för att Hanna ska överleva. Hon har den mycket ovanliga sjukdomen aHUS - atypiskt hemolytiskt uremiskt syndrom.

– AHUS för mig är ett liv i maskin. Som det ser ut nu. Den förstör enkelt förklarat njurvävnaden helt och hållet och man behöver rena blodet i form dialys. Och det finns då ett läkemedel som gör det möjligt för mig att få en njure och blir transplanterad och slippa maskinen tjugo timmar i veckan, och tillbringa den tiden med min familj och mina barn, säger Hanna.

Den är Alexion som har tagit fram Soliris, det läkemedel Hanna ska få så fort det dyker upp en njure som hon kan få. Soliris klassas som särläkemedel eftersom det riktar sig till en väldigt liten patientgrupp. Prislappen för Soliris ligger på 4,5 miljoner kronor per patient och år.

Lars Sandman som är professor i hälso- och sjukvårdsetik på Linköpings Universitet säger att särläkemedel är ett bra område att satsa sina pengar på.

– Det är en marknad som är ökande på olika sätt, säger han.

Kalibers granskning visar att särläkemedel som Soliris blir allt fler och kostar landstingen och regionerna allt mer. Region Halland ser liksom de flesta andra landsting och regioner ökande kostnader för särläkemedel.

Förra året lade regionen runt 189 miljoner kronor på särläkemedel och andra läkemedel som riktar sig till ovanliga sjukdomar vilket går att jämföra med totalkostnaden för läkemedel i regionen som då låg på drygt 1,2 miljarder kronor.

När det kommer till Soliris, läkemedlet som Hanna behöver för att bli frisk, finns kritik för att läkemedlet är orimligt dyrt. Diana Karpman, som arbetar med svårt njursjuka barn som blir hjälpta av Soliris är en av dem som tycker att läkemedelsbolaget Alexion har satt ett orimligt pris.

– Priset är ofattbart enormt. Vinsten är enorm. Den diskussionen måste man ta för att de har vissa lättnader och incitament för att utveckla läkemedel. Det tar flera, flera år att utveckla. De har monopol i ett antal år. Så då får man ha en diskussion med läkemedelsindustrin om prissättningen, säger Diana Karpman.

Hanna som behöver läkemedlet har inte funderat så mycket på priset, men tänker att det finns en anledning till att det är högt.

– Det krävs ju oerhörda forskningsresultat bakom att få fram ett sådant här läkemedel och det måste ju någon gång betalas tillbaka, säger hon.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".