Provrör
1 av 2
Skolelevers matvanor och miljögifter i deras kroppar kartläggs i största svenska studien. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Ingela Helmfrid, biolog på Arbets- och miljömedicin, landstinget. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
2 av 2
Ingela Helmfrid, biolog på Arbets-och miljömedicin. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio

Kungsbacka med i kartläggning av miljögifter i barn

Ingela Helmfrid, biolog: Vi måste undersöka det här
1:31 min

Nu genomförs den första och största kartläggningen i Sverige över hur mycket miljögifter skolbarn har i sina kroppar.

Totalt 3 000 barn ingår i studien som just har påbörjats. Däribland barn i Kungsbacka. Kartläggningen genomförs av Livsmedelsverket tillsammans med yrkes- och miljömedicin på fem sjukhus och universitet i landet, i Göteborg, Linköping, Lund, Stockholm och Umeå.

På 1 200 av de 3 000 eleverna tas blod- och urinprov. Syftet är att undersöka om barn får i sig för mycket miljögifter eller för lite näring i maten de äter.

– Finns det specifika områden eller skillnader i Sverige där barn till exempel har mer PFOS i sig? Då kanske det beror på dricksvattnet och då kan man gå tillbaka och undersöka det vidare, säger Ingela Helmfrid, biolog vid Arbets-och miljömedicin på Universitetssjukhuset i Linköping.  

Även barnens fysiska aktivitet mäts genom att de under en period bär en sorts avancerad stegmätare, dessutom får eleverna svara på frågor om mat och rörelse.

Provtagningarna har just inletts och pågår till nästa sommar. Cirka 250 klasser - i årskurs fem och åtta och årskurs två på gymnasiet i Sverige - deltar i studien.

Enligt Livsmedelsverket är det här den första och största studien som genomförs i Sverige av barns matvanor och hur mycket miljögifter de har i sina kroppar.

I en pilotundersökning till projektet ingick barn från Varberg. Nu är det alltså kungsbackabarn som är med i den stora kartläggningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".