En låda med sparade proteser och andra metalldelar som blivit över från kremeringar.
1 av 3
En låda med sparade proteser och andra metalldelar som blivit över från kremeringar. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Den 18 maj ändrades lagen så att det blev tillåtet att återvinna metall från kremerade kroppar i Sverige.
2 av 3
Den 18 maj ändrades lagen så att det blev tillåtet att återvinna metall från kremerade kroppar i Sverige. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Styrpanel till kremationsugn.
3 av 3
Styrpanel till kremationsugn. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio

Norskt företag återvinner metaller när du dör

Nu är det klart vilket företag som ska återvinna implantat och andra metalldelar som blir kvar efter en kremering i Halland.

I somras trädde ju en ändring i begravningslagen i kraft, vilket betyder att det med start i höst ska börjas samlas in och återvinnas metalldelar från krematorier i Sverige.

Tidigare har metallen samlats in lokalt på krematorierna och grävts ner på kyrkans mark, vilket kritiserats mycket ur miljösynpunkt. Det har varje år handlat om drygt 22 ton metaller i hela landet.

Det är ett norskt företag, Fønix miljø, som efter vunnen upphandling, får uppdraget åt de 56 svenska krematorier som drivs av Svenska kyrkan.

Företaget sköter redan metallåtervinningen för 20 av 25 norska krematorier.

– Nu i höst ska företaget ställa ut särskilda tunnor hos de olika krematorierna, som sedan kommer tömmas när det behövs, säger Torbjörn Samuelsson som rådgivare åt Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund, till P4 Halland.

– Det handlar om järn, titan, kobolt, guld och en liten del silver, säger han.

I Halland finns två av Svenska kyrkans krematorier i Varberg och Halmstad.

De låsbara återvinningskärlen kommer att ha en ganska liten storlek så att de kan tömmas genom marklyft. Fønix har ansvar för hela processen från hämtning, transport, sortering och vidare försäljning av metallresterna till exempelvis smältverk.

Det är kyrkokansliet i Uppsala som har tecknat ett ramavtal med Fønix Miljø AS. Under hösten 2016 kommer företaget etablera verksamhet i Sverige.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".