Anders Persson visar upp skyddsrummet intill Veinge station.
Anders Persson visar upp skyddsrummet intill Veinge station. Foto: Fredrik Almryd/Sveriges Radio

Varannan hallänning utan plats i skyddsrum

"Jag hade aldrig suttit här frivilligt"
1:15 min

Knappt halva Hallands befolkning skulle få plats i de skyddsrum som finns i länet.

I Halland finns omkring 1.600 skyddsrum med plats för drygt 150.000 personer.

Det innebär att knappt varannan hallänning skulle få plats om kriget bryter ut. Ett av de övergivna skyddsrummen finns vid stationen i Veinge i södra Halland.

Anders Persson guidar P4 Hallands reporter Fredrik Almryd i det rörformade skyddsrummet som mäter ungefär en och en halv diameter i diameter. 

– Det kom mycket folk till stationen i Veinge när tågen gick mot både Markaryd och Malmö och då fick de krypa in där om det skulle behövas, säger Anders Persson och syftar tiden för andra världskriget.

Nu syns tydliga spår av att folk har skyddsrummet som tillhåll. Där finns kläder, filtar och ölburkar och ryktet säger att ungdomar brukar vara där och festa.

– Jag hade aldrig suttit här frivilligt, säger Anders Persson.   

Totalt finns 65.000 skyddsrum med plats för sju av Sveriges drygt nio miljoner människor, skriver tidningen Hem & Hyra. Skyddsrummen har kostat 80 miljarder kronor att bygga.

Det är fastighetsägaren som har ansvaret för att hålla skyddsrummen i gott skick. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) byggs det för närvarande inga nya skyddsrum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".