Yasar Laba bor i Falkenberg men är uppvuxen i Aleppo.
Yasar Laba bor i Falkenberg men är uppvuxen i Aleppo. Foto: M Ferhatovic

Kriget oroar många syrier i Sverige

"Läser nyheter om situationen hela tiden"
2:14 min

Den senaste tiden har bombräderna blivit fler i den syriska staden Aleppo. Yasar Laba, som bor i Falkenberg men är uppvuxen i Aleppo, är en av alla syrier i Sverige som känner stor oro.

– Jag följer nyheterna hela tiden, till och med innan jag träffade dig satt jag med telefonen för att uppdatera mig om läget just nu. Varje minut, hela tiden kollar jag, säger Yasar Laba. 

Yasar Laba berättar det går knappt en minut under dagarna utan att hon antingen tänker på kriget eller läser tidningarna för att se vad som är senaste nytt. Hon bor just nu på en flyktingförläggning i Falkenberg med sin mamma, men hennes pappa och andra närstående släktingar är kvar i Syrien. Därför är hon extra orolig. Hon berättar att det finns hemsidor i landet man kan besöka för att se vilka som dött de senaste 24 timmarna. Och om hon inte hör av sin pappa eller sin släkt så besöker hon de sidorna. Det gör att det blir svårt att fokusera på livet i Sverige eftersom man ständigt lever med en oro.  

– Även om det inte är krig i Sverige så är det svårt att känna sig helt trygg med tanke på den oro man har för sina släktingar i Aleppo. Tankarna är hela tiden i Syrien, vad händer där? Mår mina släktingar bra? Man oroar sig hela tiden, säger Yasar Laba.

Sedan ett tillfälligt eldupphör kollapsade förra veckan så har Aleppo utsatts för mängder av bombningar av syriskt och ryskt stridsflyg där bland annat ett sjukhus skadats svårt. Bomboffensiven har fördömts av många. Men rent konkret så känner Yasar Laba att det görs för lite för att stoppa kriget. Därför är hon med i många olika manifestationer runt om i landet för att visa sitt stöd för Aleppo och avsky mot kriget. Många andra oroliga syrier som också vill delta menar hon hör av sig föreningar som arrangerar manifestationerna. Att själv delta är ett sätt att påverka.

– Vi har manifestationer för att berätta till folk omkring mig vad som händer i Syrien. Det är det enda jag kan göra för att på något sätt hjälpa till i situationen. Det viktigaste är att bomberna slutar falla, det är det enda som är viktigt, säger Yasar Laba. 

Tidslinje: Slaget om Aleppo

April–maj 2011: Tusentals studenter demonstrerar i Aleppo, men protesterna slås snart ned av andra studenter och säkerhetsstyrkor som stödjer Assadregimen.

20 juli 2012: Hårda strider mellan armén och rebellerna i Fria syriska armén.

Augusti 2012: Efter en två veckor lång offensiv säkrar soldater, uppbackade av tungt artilleri och stridsflyg, centrala kristna stadsdelar. Sedan dess har staden delats mellan regimtrogna distrikt i väst, där omkring 1,2 miljoner människor bor, och rebellkontrollerade områden i öst med omkring en kvarts miljon invånare.

December 2013: Minst 76 människor dödas när regimflyg släpper så kallade tunnbomber i rebellkontrollerade distrikt, enligt oppositionella SOHR.

Juli 2014: Enligt Human Rights Watch har antalet stadsdelar som drabbas av tunnbomber nästan fördubblats på fem månader, med nästan 1 700 dödsoffer. Rebellerna svarar genom att skjuta raketer mot de regimkontrollerade områdena.

September 2015: Ryssland kliver in för att hjälpa regimen, börjar flygbomba i Syrien.

1 februari 2016: Regimen inleder en offensiv mot rebeller i Aleppoprovinsen, med stöd av libanesiska Hizbollah och ryskt stridsflyg.

27 februari 2016: Eldupphör träder i kraft, men innefattar inte jihadistgrupper. Stridsflyg bombar rebellkontrollerade delar av Aleppo igen den 11 mars, och i en upptrappning av våldet dödas över 300 civila i staden under två veckor från den 22 april.

17 juli 2016: Regimen skär av den sista transportvägen in till Aleppo, men i slutet av månaden lyckas en allians av rebeller och jihadister ta kontroll över distriktet Ramussa, söder om staden. Regimen återtar området den 8 september.

22 september 2016: Efter en vecka av vapenvila, som förhandlats fram av USA och Ryssland, meddelar regimen att den kommer att inleda en stor offensiv för att återta alla områden som kontrolleras av rebeller. Sedan dess har östra Aleppo bombats oupphörligen. FN har anklagat Moskva och Damaskus för krigsbrott.

Källa: TT.

Fakta: Syrienkriget

Konflikten i Syrien inleddes 2011 som ett uppror i form av fredliga protester mot regimen, men övergick sedan i ett regelrätt inbördeskrig med en rad inblandade parter. Assadregimen, jihadistiska extremistgrupper, en samling syriska rebeller och kurdiska soldater håller olika delar av territoriet.Både Ryssland och USA deltar med stridsflyg i kriget. Ryssland stöder Bashar al-Assads regim, medan USA leder en allians som bekämpar terrorstämplade Islamiska staten och andra jihadiströrelser. USA har också gett stöd till flera så kallade moderata rebellgrupper.Omkring 300 000 människor har dödats och hälften av landets befolkning har drivits på flykt.

Omkring 6,5 miljoner är internflyktingar medan närmare 5 miljoner har lämnat landet enligt FN. De flesta har flytt till grannländerna Turkiet, Libanon och Jordanien.

Flera fredsinitiativ och försök till politisk process har sjösatts utan att lyckas.

Källa: TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".