Fler däckade av kycklingsmitta

0:57 min

Ovanligt många svenskar har blivit sjuka på grund av campylobacter i sommar - med kräkningar, akuta diaréer och magsmärtor som följd.

I hela landet har 3.500 fall mellan juni och september rapporterats till Folkhälsomyndigheten. Det är tusen fler än under sommarmånaderna förra året och myndigheten misstänker att färsk kyckling är smittkällan.

Halland ligger förhållandevis högt i statistiken mellan januari och augusti i år har drygt 270 personer blivit sjuka. Under samma period förra året drabbades 244.

Julia Kristiansson, kock på Husman 13 i Varberg, berättar hur kyckling ska hanteras i köket. 

– Det är viktigt att byta skärbräda efter att ha skurit kyckling. Speciellt om den är rå, säger hon till P4 Halland.

Felet vissa gör är att lägga upp grönsaker eller annan mat på skärbrädan som använts för kyckling. Kniven måste också diskas ordentligt. Ett annat misstag är att inte tillaga kycklingen ordentligt.  

Så kallad delad slakt är en av riskfaktorerna för att introducera campylobacter till kycklingar, säger Ingrid Hansson, veterinär vid SVA. Hon förklarar att delad slakt används för att få ut så mycket kött som möjligt per kvadratmeter.

– Det är väldigt stor efterfrågan på kyckling bland konsumenter just nu. Uppfödare försöker möta den genom att ta ut delar av kycklingarna för slakt medan andra kycklingar är kvar och fortsätter att växa. På så vis får man fler kilo kyckling per stall när man inte har tillgång till mer yta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista