Författaren och föreläsaren Soheila Fors har själv levt i förtyck och ägnar nu all sin kraft åt att hjälpa utsatta kvinnor och flickor. Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio.
Författaren och föreläsaren Soheila Fors har själv levt i förtryck och ägnar nu all sin kraft åt att hjälpa utsatta kvinnor. Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio.

Soheila Fors: Dör jag är det för en viktig sak

"Jag har betalat ett högt pris för min frihet"
1:25 min

Soheila Fors föreläser om hederskultur och själv har behövt fly från sin före detta man som misshandlade henne. I dag ägnar hon sin tid åt att hjälpa andra som är i samma situation.

Soheila Fors, som häromdagen förläste i Kornhillskyrkan i Halmstad, växte upp som en privilegierad kurdisk adelsfröken men blev som 14-åring gerillasoldat uppe i bergen. Hon gifte sig med en iransk man men äktenskapet präglades av förtryck. Soheila blev djupt deprimerad och gjorde flera självmordsförsök. Hon kom till Sverige med sin man och sina två barn 1993. Misshandeln fortsatte även sedan de kommit till Sverige, och ingen förstod hur dåligt Soheila mådde. 

Till slut lyckades Soheila fly till ett skyddat boende och den första  natten där fattade hon ett livsavgörande beslut: En dag skulle hon öppna Sveriges bästa skyddade boende för kvinnor som lever under hot och våld.

2011 blev drömmen verklighet och Saras hus är i dag Sveriges största skyddade boende för enskilda och individer som lever under hederskulturen. 

Jag har fått betala ett högt pris för min egen väg, men friheten är fantastisk. Jag är inte rädd. Om jag dör så är det för en viktig sak.

I dag lever Soheila med en svensk man och har skrivit två böcker som båda handlar om hedersvåld. Hon blir ständigt hotad men vägrar att låta sig tystas.

Soheila Fors önskar att någon hade sett henne när hon levde som fånge i sitt eget hem.

– Min önskan är att du ser de ensamma invandrarkvinnorna. Hjälp dem, bli vän med dem. Kärleken bygger broar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".