Stenplockning på Hallands största gravfält anmält

Det har blivit ett stort hål i ett av de största rösena på Påarps gravfält efter att någon varit där och plockat sen.

Påarps gravfält som ligger med havet som granne några kilometer söder om Halmstad är Hallands största. Det är ett klapperstensfält där det finns 200 stenrösen och ett femtiotal stensättningar. Fältet stammar från järnåldern.

Och nu har någon eller några flyttat på eller plockat stenar på ett av de största rösena på fältet och lämnat ett hål efter sig.

– Det är någon som plockat runt i röset ganska ordentligt, vänt upp på stenarna och lämnat efter sig ett halvmeter djupt hål, säger Jenny Nord, antikvarie på Länsstyrelsen i Halland.

Länsstyrelsen har polisanmält skadorna på fornminnet, och menar att brottet är grovt.

– Vi ser allvarligt på det här, vi har alla ett ansvar för att ta hand om vår kulturmiljö och när någon gör åverkan på det här sättet så är det förstås inte bra, säger Jenny Nord.

Hon drar paralleller till förstörelsen på gravfältet Örelid i Tjärby utanför Laholm i somras.

– Det var väldigt lik förstörelse där, med stora gropar kring gravarna, säger Jenny Nord.

Sedan i år finns det en särskild grupp inom polisens nationella operativa avdelning, NOA, som jobbar särskilt med kulturarvsbrott. Och det är där Länsstyrelsens anmälan hamnar.

– Det ska bli intressant att se om den här gruppen kan göra att fler brott blir lösta, men samtidigt vet vi att det är svårt att hitta någon misstänkt när det handlar om den här typen av fornminnesbrott, säger Jenny Nord.

Om något försvunnit från gravfältet i Påarp och vad i såfall är inte klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".