Jan Björklund Liberalerna
Jan Björklund (L). Foto: Stina Stjernkvist/TT

Jan Björklund avgår - inte

Enligt Riksdagens webbplats skulle Liberalernas partiledare Jan Björklund avgå - något han dementerar själv.

På riksdagens hemsida publicerades ett kortfattat meddelande under torsdagsförmidagen om att Liberalernas partiledare avgår. 

Aftonbladet uppmärksammade det och skickade ut en nyhetsflash, något som fick en rad medier att följa efter.

Inom några minuter dementerade Björklund dock via Twitter:

"Någon vill tydligen att jag ska avgå. Uppgifterna i media är dock felaktiga".

– Jag blev oerhört förvånad. Vi får reda ut det med riksdagens webbtjänst. Det ligger ingenting alls i uppgiften. Jag sitter kvar som partiledare, säger Jan Björklund till DN.

Felet visade sig, enligt Kammarkansliet, bero på ett misstag i datasystemets datumangivelser. Systemet kräver att det alltid finns ett start- och slutdatum för varje ledamot. Dessa uppgifter ska hela tiden korrigeras, annars går de automatiskt ut på riksdagens webbplats som ändringar i en ledamots uppdrag. I fallet Björklund skedde inte det.

Det har fått Liberalernas gruppledare att reagera kraftigt.

"Vi kräver en grundläggande förklaring och utredning om hur detta kunnat ske. Ett parlaments hemsida måste vara trovärdig och korrekt", säger han i en skriftlig kommentar.

Även Centerledaren Annie Lööf har fått ett slutdatum för sin tid som partiledare. Enligt riksdagens hemsida ska hon avgå den 19 oktober.

Texten uppdateras 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".