1 av 2
Vuxenpsykiatriska mottagningen Varberg.
2 av 2
Vuxenpsykiatriska mottagningen i Varberg har haft svårt att hinna med alla patienterna. Fotnot. Bilden föreställer någon annan än Åsa. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio

Patienten Åsa om psykatrin: Jobbar ihjäl sig

"Jag ska komma var tredje månad men det tog ett halvår"
2:26 min

När hon inte velat leva mer hade hon behövt mer stöd. Åsa är en dem som märkt av hur kliniken i Varberg kämpar med att klara vårdgarantin.

– Den som tjatar mest och ringer mest får nästan bäst hjälp, man får vara envis. De är för lite personal, de jobbar ihjäl sig, säger Åsa. 

Åsa är sedan länge patient på öppenvårdsmottagningen i Varberg.

Hennes diagnoser gör att hon behöver tydlighet och hjälp för att klara vardagen. Hon är en av de patienter som gått till den öppenpsykiatriska mottagningen i flera år här i Varberg.

– Jag ska komma var tredje månad till min läkare och jag fick själv ringa för det tog ett halvår innan de kallade mig. Då hamnade jag inte långt fram i kön.

Kan det ha att göra med att trycket är stort?
– Absolut. 

Ett flertal gånger har jag inte velat leva mer. Då har jag behövt stöd för att prata med någon, men så länge man själv är öppen med att man inte vill leva längre är det tydligen inte lika allvarligt.

Mottagningen har haft stora problem att hinna med under året. 

– Den förklaringen vi har till den här dippen är att vi hade vakanser på psykologsidan och läkarsidan, säger Linda Hedberg som är avdelningschef på den öppenpsykiatriska mottagningen i Varberg.

Det får konsekvenser både för de patienter som aldrig varit på mottagningen och för patienter som går där regelbundet berättar hon. 

– Det betyder att vissa patienter får vänta längre. Vi tittar på varje remiss och bedömer angelägsgrad och de svårast sjuka prioriterar vi alltid, utan det blir ju patienter eller personer som vi bedömer kan vänta som får vänta längre, säger Linda Hedberg. 

Vad tänker du om det?
– Det är väldigt otillfredsställande.

Men det är inte bara öppenpsykiatriska mottagningen som har problem på grund av brist på personal.

Den slutna avdelningen 22 är fortfarande stängd och den nya missbruksavdelningen kunde inte ens öppna hälften av de platser de önskade när den invigdes för några veckor sedan.

I stället för 16 platser öppnade sex platser.

Men det finns ljuspunkter. Förra veckan kunde missbruksavdelningen öppna ytterligare två platser och även inom öppenvården kommer hösten att bli bättre tror avdelningschef Linda Hedberg. De har inne hyrläkare och det går åt rätt håll.

Patienten Åsa tror att lösningen är mer resurser.

– Jag tycker synd om de som jobbar inom psykiatrin. De har en väldigt hög belastning. Det måste komma högre uppifrån att de måste hjälpa till.

Tillgängligheten i psykiatrin

Andel förstagångsbesökare som fått komma till Vuxenpsykiatriska mottagningen i Varberg inom vårdgarantin, tre månader. Jämförelse andel som kommit inom vårdgarantin nationellt. 

På ett år har tillgängligheten i Varberg överlag varit sämre än i övriga landet. 

2015         Varberg       Nationellt

September    85%            77%

Oktober         81%            82%

November      81%            84%

December      75%            82%

2016

Januari           74%            80%

Februari          50%            80%

Mars               47%            82%

April                75%            83%

Maj                 62%            82%

Juni                 73%            81%

Juli                  72%            75%

Augusti            57%            72%


Den nya missbruksavdelningen 

Den 16:e september invigdes beroendecentrum i Varberg. Totalt ska det bli 16 platser, 12 vårdplatser och 4 för tillnyktring. Vid invigningen öppnades sex platser och den 3/10 öppnade ytterligare två platser. Målet är att hela avdelningen ska vara öppen den 1:e februari 2017 men ledningen har "goda förhoppningar på att kunna öppna fullt ut tidigare. 

Källa: Väntetider (vantetider.se) samt Psykiatrin Region Halland 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".