Linda Hedberg som är avdelningschef på den vuxenpsykiatriska mottagningen i Varberg
Linda Hedberg är avdelningschef på den Vuxenpsykiatriska mottagningen i Varberg. Foto: Jonna Burén

Var femte patient dyker inte upp: "Jätteproblem"

Chefen: Mycket uteblivande och återbud
1:02 min

Hade alla kommit då hade vi inte haft några köer, säger avdelningschefen på psykatrin i Varberg. 

– Hade alla kommit på sina tider, vilket är en utopi, då hade vi inte haft några köer över huvud taget, säger Linda Hedberg, avdelningschef. 

Nästan en femtedel av de inplanerade besöken på psykiatrin i Varberg blir inte av.

– Det är ett jättebekymmer. Vi har ju tyvärr inom psykiatrin mycket uteblivande och återbud till de tider vi lämnar ut, säger Linda Hedberg som är avdelningschef på den vuxenpsykiatriska mottagningen i Varberg. 

Under året har Varbergs Vuxenpsykiatriska mottagningen haft problem med tillgängligheten och om fler dök upp som de skulle hade det varit ett mindre problem.

Det ligger i en del patienters sjukdom att man inte alltid minns tider eller klarar av att ta sig till mottagningen och mottagningen arbetar med sms-påminnelser och direktkontakt för att försöka minska bortfallet.

– Ibland har jag ringt patienterna som velat avboka så har de ofta ändrat sig när man förklarat att det kan dröja ett tag innan de kan få en läkartid, säger medicinska sekreteraren Charlotta Björling. 

Detta händer om du uteblir

I september var det 18 procent av besöken som inte blev något besök alls. Av 1469 bokade besök uteblev patienter på 95 besök och lämnade återbud på 175 besök.

När patienter inte dyker upp gör det att mottagningen måste boka nya tider vilket i sin tur påverkar tillgängligheten till den vuxenpsykiatriska mottagningen i Varberg.

Om en förstagångsbesökare inte dyker upp gäller fortfarande vårdgarantin, du har rätt till ett möte inom tre månader från remissen, även om alltså inte dyker upp. 

– Därför kommer de här patienterna oftast utanför vårdgarantin, säger aveldningschefen Linda Hedberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".