Sökte tjej under 100 kg – nu möter han kritiken

2:58 min

När Fredrik Johansson behövde en baldejt sökte han en kvinna på Blocket. Men skämtet om vikt gillades inte av alla. Nu träffar han en av kritikerna.

P4 Hallands intervju med militären Fredrik, som i en Blocket-annons sökte dejt till en bal på Halmstads garnison spreds på Facebook och väckte många reaktioner. 

Något som många reagerat på i annonsen var formuleringen "din vikt bör ej överstiga min egen (100 kg) av praktiska skäl."

– Man får ha vilka preferenser man vill vad gäller vilken form av kvinnokropp man gillar, men att skriva en "maxvikt" på det här sättet, och skylla det på praktiska skäl är förfärligt, skrev Eva i en kommentar på Facebook

Hon var en av många som reagerade på annonsen på sociala medier. Efter all uppståndelse ställde Fredrik Johansson själv upp på en intervju med en av våra lyssnare och han själv.

– Det jag först slogs av var att kvinnor fortfarande bedöms utifrån deras utseende och då specifikt deras vikt. Det här känns som en lite förlegad kvinnosyn för det spelar ingen roll hur smart, trevlig och duktig man är - bara man inte är tjock, säger Eva Nilsson och fortsätter:

– Och det här är ett problem i samhället idag.

När Fredrik Johansson hör Eva Nilsson berätta så säger han att meningen aldrig var att vara dum eller att göra någon ledsen.

– Jag håller med precis i det Eva säger här. Allt det hon säger är ju vett, säger Fredrik Johansson. Det jag hade som syfte med annonsen var att vara rolig och skämta.

Att P4 Halland lät det här gå förbi i radio - är det extra känsligt?  

– Ja, det tycker jag. Programledaren frågade Fredrik vad han hade för tanke med att han hade skrivit max 100 kg. Då tyckte jag att det raljerades lite väl mycket när han kommenterade att han inte skulle ha råd att föda en kvinna på grund av hans ekonomiska situation för tillfället, säger Eva Nilsson. 

– Och det här är också en fånig kvinnosyn. För det första att en kvinna skulle äta honom ur huset, och sedan att kvinnor faktiskt tjänar pengar själv. De förväntar sig inte att bli födda och försörjda när de träffar en man, säger Eva Nilsson.

– Det är klart att jag inte ska försörja en kvinna, hon kan försörja sig själv. Och det är klart att om någon väger över 100 kg så äter ju inte de bara för den sakens skull mer än alla andra. Så jag håller med henne och ber om ursäkt om någon tagit illa upp. För det enda jag ville var att vara rolig, säger Fredrik Johansson.

Fredrik säger att många har hört av sig till honom och förstått att det var ett skämt. Andra blev arga och ledsna säger han.

– Framför allt de som blev ledsna var ju mycket tråkigt, för det var ju inte min mening. För mig är det så uppenbart att alla människor är lika värda att det i mitt huvud var så uppenbart att det var ett skämt. Nu har jag förstått att det är inte så alla har tolkat det och återigen ber jag om ursäkt till de personerna, säger han.

– Visst man ska kunna skämta om mycket, men man behöver inte göra narr av det på det sättet som jag tycker att det gjordes i just det här inslaget. Tonen var lite för sarkastisk, säger Eva Nilsson. 

Hur tycker du Fredrik skulle ha gjort?

– Han skulle ha gjort precis som han gjorde, men skulle ha skippat meningen om 100 kg. Så lycka till med dejten om du nu hittar någon.