Mari-Louise Wernersson (C) och Per Svensson (S).
Mari-Louise Wernersson (C) och Per Svensson (S). Foto: Estrid Wagersten/Sveriges Radio.

Politikerna svarar på kritiken om landsbygdsskolor

"Just nu behöver vi inte lägga ner någon skola"
3:02 min

Skolfrågan är het i Falkenbergs inland och många undrar vad politikerna vill med skolorna på landsbygden. 

I går kom beskedet att skolförändringarna i Falkenberg skjuts upp ett år och i dag mötte P4 Halland Per Svensson (S) och Mari-Louise Wernersson (C) för att diskutera vad politikerna vill med landsbygdsskolorna i Falkenberg. 

– Efter väldigt mycket övervägande har vi kommit fram till att elevantalen ser såpass bra ut att vi inte behöver minska eller lägga ner någon skola, just nu, säger Per Svensson. 

Men han poängterar att kommunen inte kan behålla skolorna för sakens skull. 

– Det måste vara försvarbart också, säger han. 

– Centerpartiet står för att skolorna ska vara kvar och vi vill ha bra och hög kvalitet. Det tummar vi inte på. Eleverna på landsbygden ska ha tillgång till lika bra skolor som alla andra, säger Mari-Louise Wernersson, som även uppmanar befolkningen att hjälpa till i diskussionerna. 

Vad ser Centerpartiet för fördelar med F-3-skolor? 

– Det handlar om att klara lärarförsörjningen i framtiden. Vi ser att andra kommuner har F-3 och har klarat det bra, säger Mari-Louise Wernersson. 

Vad ser Socialdemokraterna för nackdelar med F-3-skolor? 

– Framförallt utgår vi från elevens vardag. Det innebär längre skolskjutstider och vi tycker det ger en väldigt dålig lokaleffektivitet. Vi vill ha ett bättre utnyttjande av lokalerna, säger Per Svensson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".