Lägenhetshus
Miljöpartiet och Moderaterna möts i en debatt gällande flyktingars bostadssituation i Kungsbacka. Arkivbild. Foto: Sara Hector/Sveriges Radio

M: Kungsbacka har inte tillräckligt med bostäder till flyktingar

MP: "Det är att inte ta ansvar för situationen"
3:50 min

Hans Forsberg (M) och Emma Vildstrand (Mp) möts i en debatt om flyktingar och deras bostadssituation i Kungsbacka. 

I Kungsbacka har kommunstyrelsens ordförande, moderaten Hans Forsberg skrivit ett öppet brev till regeringen och till landshövdingen där han vädjar till att inte Kungsbacka ska ta emot så många nyanlända som har fått uppehållstillstånd.

Orsaken, menar han, är att kommunen inte har tillräckligt med bostäder som det är just nu och att man ändå bygger mycket i Kungsbacka men inte hinner lösa det i tillräckligt snabb takt.

Han skriver också att risken blir att nyanlända som är anvisade till Kungsbacka får bo i tält eller på hotell och vill nu ha en dialog om hur många personer Kungsbacka ska ta emot.

– Syftet med brevet är att informera regeringen och allmänheten. Vi tycker att det är olyckligt att man inte tar hänsyn till bostadssituationen, säger Hans Forsberg. 

Men Emma Vildstrand håller inte med Hans Forsberg om situationens allvar.

– Det är klart att det är svårt, men det är svårt för alla kommuner. Det känns inte som att man löser problemet genom att skicka ett brev, man tar inte ansvar för situationen, säger Emma Vildstrand. 

Hans Forsberg vill att man ska satsa på att föra en dialog med kommunerna. 

– Jag tycker att Migrationsverkets bostäder behövs för de som inte fått uppehållstillstånd, och de som har fått uppehållstillstånd ska få komma ut i samhället, säger Emma Vildstrand. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".