Foto: Jonatan Qvist/Sveriges Radio
Foto: Jonatan Qvist/Sveriges Radio

Mindre förbättring än tänkt för Regionens Framtidsarbete

"Samtidigt som man gör något bättre händer annat som försämrar"
1:37 min

Sjukvården i Halland fortsätter att gå back - sjukhusen beräknas idag gå minus 200 miljoner, räknat på hela året. Och också det omfattande Förändringsarbetet visar sämre utfall än förväntat.

Sen drygt två år arbetar Regionen med en omfattande trimning av hela organisationen, det så kallade Framtidsarbetet, för att få ekonomin i balans.

Men när de inledande pilotprojekten är genomförda, och omläggningen ska ut i hela organisationen - då visar också Framtidsarbetet minussiffror. Man hade räknat med att kunna räkna hem 100 miljoner kronor i år - det blir knappa 60.

– Samtidigt som man gör något som förbättrar så händer annat i vårdsystemet som försämrar. Till exempel att läkemedelskostnaderna ökar mer än beräknat och kostnaderna för bemanningspersonal har fördubblats, säger regiondirektör Catarina Dahlöf.

Har ni grepp om Framtidsarbetet idag?

– Ja det tycker jag. Det här är stora förändringar, som handlar om förändringar i arbetssätt och förutsättningar längst ute i organisationen närmast patienterna, och det tar tid.

Finns det någon slags motspänst mot förändringen?

– Nej. Det handlar om att rigga stöd och vi håller på nu att utbilda ekonomer och personalmedarbetare som ska hjälpa ute i verksamheterna.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".