Linda Pilcher, som driver Hagarnas mejeri i Holm säljer en ost till en kund över disk i ett tält på Ostfestivalen.
1 av 2
Linda Pilcher driver Hagarnas mejeri i Holm utanför Halmstad. Foto: Johan Davidsson/Sveriges Radio.
Flera små ostbitar upprade på tallrikar, upplagda för provning. Händer som plockar ostbitarna med tandpetare.
2 av 2
Några av ostarna som besökarna kunde provsmaka. Foto: Johan Davidsson/Sveriges Radio.

Ostfestival ska få upp ögonen för svenskt

"Jag tycker jättemycket om att göra ost"
2:30 min

Sju av åtta mejerier som samlas på Stora torg under lördagen för att visa och sälja sin ost är halländska. Besökarna strömmade in i festivaltältet.

Det är Lantbrukarnas riksförbund, LRF, som arrangerar ostfestivalen. Syftet är att få fler att få upp ögonen för svensk ost och det arrangeras festivaler på flera håll i landet.

– Mjölknäringen går på knäna, samtidigt som vi importerar ungefär 55 procent av den hårdost vi äter i Sverige, säger Anna-Karin Hamilton som är projektledare i Halmstad.

Intresset för själva festivalen är stort och under lördagen var det fullt i tältet redan innan allt startade och under de följande timmarna strömmade nya besökare in allteftersom det gavs plats.

Samtidigt ligger mycket av osten som visas på festivalen ganska långt över den prisklass som utländska ostar ofta kan ligga i.

– Men det finns svenska ostar som konkurrerar med utländska ostar prismässigt. Det vi vill är att folk ska börja välja den svenska osten för att vi ska kunna ha våra kobönder kvar i Sverige, säger Lasse Knutsson på LRF Halland.

Av de sju halländska ostmejerierna på plats är det flera som har startat upp de senaste fem åren. Det senaste tillskottet kommer från Holm utanför Halmstad och heter Hagarnas mejer.

– Jag tror på det här med mathantverk och småskaligt. Jag tror att det är många som längtar efter det och jag också. Jag tycker att det är jättekul att göra ost, säger Linda Pilcher.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".