Bild på Hallandspostens förstasida med rubriken "Nazi-propaganda sprids i Halmstad".
Foto: Sveriges Radio.

Kritik mot okritisk artikel i Hallandsposten

Medierna i P1 om artikeln
8:16 min

Hallandsposten publicerade ett porträtt av en nazist från Halmstad. En text som hade allt utom kritiska frågor.

I torsdagens tidning berättade en kille som är medlem i den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen bland annat om om hur han värnar sin ras, kultur och sitt land. Enligt tidningen reagerade många läsare starkt och Daniel Pohl, vd för stiftelsen Expo stämmer in i kritiken.

Det här måste vara den artikel som Nordiska motståndsrörelsen är mest nöjd med i sin historia.

Stiftelsen Expos vd Daniel Pohl säger att det ska sitta i en journalists ryggmärg att ställa kritiska frågor till en politisk organisation som söker allmänhetens förtroende.

Men i det här fallet håller Hallandspostens chefredaktör Viveca Hedbjörk inte med. Enligt henne var inte syftet att föra en debatt med nazisten, utan att beskriva ett fenomen.

Istället för att ställa killen till svars för sina åsikter valde man på Hallandsposten att låta en representant för antirasistiska stiftelsen Expo förklara vad Nordiska motståndsrörelsen är för organisation.

Att detta skulle vara ett absolut felaktigt sätt att göra journalistik på, det håller jag inte med om.

Men Daniel Pohl är kritisk till att det framställs som att Expo tycker saker om Nordiska motståndsrörelsen istället för att tidningen själva beskriver organisationen som nazistisk. På det sättet gör tidningen den här nazistiska organisationen en tjänst, enligt Daniel Pohl.

– Vår bedömning i det här fallet var att han får framträda med sina åsikter i sin artikel och så har vi en artikel bredvid som balanserar det han säger, säger Viveca Hedbjörk, chefredaktör på Hallandsposten.

Intervjuerna kommer från programmet Medierna i P1. Lyssna på hela reportaget längst upp i artikeln.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".