Besiktningsmannen som anklagades av Fabo för att ha dolt fel i besiktningen anklagar nu i sin tur bostadsbolaget.
Besiktningsmannen som anklagades av Fabo för att ha dolt fel i besiktningen anklagar nu i sin tur bostadsbolaget. Foto: Sveriges Radio.

Besiktningsman om fusk: Fabo uppmanade mig

Nu kommer nya uppgifter om fusket med ventilationskontroller på skolor i Falkenberg.

Vad har jag för incitament att dölja fel? frågar sig besiktningsmannen.

Besiktningsmannen som anklagades av Fabo för att ha dolt fel i besiktningen anklagar nu i sin tur bostadsbolaget. 

– Jag fick order att skriva så här, förklarar besiktningsmannen för P4 Halland.

Enligt besiktningsmannen har Fabo velat snabba på processen – och insisterat på att skriva godkänt, med motiveringen att de skulle slippa betala för ett återbesök, när alla anmärkningar åtgärdats.

– Jag har blivit anmodad att skriva på det viset, för han (reds. anm. anställd på Fabo) som hade hand om det sa: Varför lägga tid på att skriva ett protokoll till? Så han ville spara pengar på det, förklarar besiktningsmannen.

I går rapporterade P4 Halland om fusk med ventilationskontroller vid flera skolor i Falkenberg. 

Vd:n sa då att konsulten som Fabo upphandlat för att utföra kontrollerna dolt fel i protokollen.

Läs mer: Fabos vd: De har försökt dölja allvarliga brister

– Protokollet var godkänt fast med avvikelser i sig som var så stora att det inte borde ha godkänts, sa Christian Kylin, bostadsbolaget Fabos vd, då.

Besiktningsmannen säger själv att det endast rör sig om ett arbetsprotokoll, att det skulle krävas en ny besiktning där han eller en annan besiktningsman skickar intyget vidare till berörda myndigheter.

– Det är ju ingenting som man sen kan gå ut med och lämna till verksamheten och säga att det är godkänt. Jag vet inte vad han (reds. anm. anställd på Fabo) har hållit på med, eftersom han inte skött det. Han har inte gjort vid det som är fel och det kan inte jag rå för, säger besiktningsmannen om sin kontakt med Fabo.

Varför han själv får kritik förstår han inte.

– Vad har jag för incitament att dölja fel för att de ska slippa åtgärder? Då skulle jag ju vara korrumperad, då skulle jag få en väldig massa pengar för att göra en sån idiotgrej. Jag riskerar ju inte min behörighet. Vad har jag för nytta av att kommunen slipper åtgärda fel i en anläggning?

– Det faller på sin egen orimlighet.

Men du har ju godkänt protokollet?

– Ja, men jag har skrivit anmärkningarna i protokollet. Så är det något fel står det där. Jag har sett detta som en rapport till Fabo, det skulle inte ha gått vidare till någon annan. 

Nu i efterhand är det ju väldigt olyckligt att det är så här. Men de kan ju inte anklaga mig för att ha gjort något förfalskande.

P4 Halland kommer att söka Fabo på nytt för en kommentar.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".