sill
Foto: Fredrik Almryd/Sveriges Radio.

Ny märkning kan locka unga att köpa sill

"Framför allt de yngre är noga med MSC-märkningen"
1:44 min

Johannes Strandahl som driver en fiskhandel i Halmstad tror att hållbarhetsmärkningen av sillfisket på Västkusten kan höja sillens status.

I dag certifieras sillfisken i Skagerack, Kattegatt och västra Östersjön enligt MSC, den internationellt största märkningen för hållbar fisk.

Det är danska och svenska båtar som har gått ihop gemensamt för att få certifieringen.

Johannes Strandahl säger att det framförallt är viktigt för yngre personen att fisken är hållbarhetsmärkt. De äldre frågar mest efter var fisken kommer ifrån.

– Det är mer de äldre som äter sillfilé. 

Kan sillen få högre status nu när man certifierar den?

– Ja men det tror jag nog. Kommer det fram att den är MCS-märkt så tror jag nog att de yngre också kommer få nys på den. Så det hoppas jag på, säger Johannes Strandahl.

Han tycker också det finns mer att göra för att marknadsföra sillen som maträtt på restaurangerna där strömmingen (från Östersjön) idag är en vanligare maträtt.

– Oftast heter det ju strömming i menyerna. Men det är väl upp till oss på Västkusten i så fall att använda sill mer så den kommer fram. Det är ju i stort sett samma fisk, säger Johannes Strandahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".