Träningsinspiratören: Vi måste röra oss mer i vardagen

2:50 min

Vi blir lätt stillasittande och glömmer att röra på oss. Det menar Tim Fredman, som är träningsinspiratör och föreläsare.

– Jag menar att man ska röra på sig, medan man kan. Det finns så mycket i livet som kan sätta stopp för rörelse, säger Tim Fredman.

Tim Fredman är träningsinspiratör och föreläsare och menar att det är viktigt att man ska försöka röra på sig i vardagen, till exempel på sin arbetsplats. 

– Beroende på om man sitter stilla och har ett skrivbordsjobb kan man testa att höja och sänka sitt skrivbord. Har man en bärbar dator kan man ta sig ner på golvet och skifta arbetsställning. Man ska se det som en utmaning. 

Att ta småpauser under arbetsdagen kan vara ett annat sätt att röra på sig i vardagslivet. 

– Man pratar om att sitta stilla dödar. Man måste röra på sig. Att ta småpauser är jätteviktigt. 

Hur ska man då tänka för att bli bättre på att röra sig under en jobbdag? 

– Var har jag dötid, när jag är helt stillasittande? Det är då du ska försöka röra dig, till exempel när du går och hämtar lunch.

Så kan du röra mer på dig i vardagen

  • Testa att sätta dig på huk, gör detta varje dag  - märk förändringen!
  • Variera arbetsställningen vid datorn, stå upp eller testa att sätta dig på golvet med den bärbara datorn på exempelvis en låda – då varierar du ställningen hela tiden.
  • Välj trapporna istället för hissen, räkna trappsteg!
  • Inspireras av barnens rörelse och lek. Var med och lek, bara fantasin sätter gränser för vad du kan göra med exempelvis med en pinne!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista