Kristina Lindefeldt.
Kristina Lindefeldt. Foto: Muhamed Ferhatovic SR Halland

De vill stoppa utvisningar av afghanska ungdomar

"Asylrätt tillvaratas inte"
1:27 min

5500 personer har skrivit på en namninsamling för att bland annat stoppa utvisningar av afghanska ungdomar till ett land där de förföljs.

En av de som skrivit på namninsamlingen är Kristina Lindefeldt från Varberg som jobbar som god man.

– Här väntar man med asylsamtal för att de ska hinna bli 18 år, säger Kristina Lindefeldt.

Förutom kritiken mot att man låter asylbesluten mot de ensamkommande ungdomarna medvetet ta längre tid, för att det är lättare att utvisa någon om de är myndiga, så är Kristina och många andra också kritiska mot att åldersbedömningarna görs på ett dåligt sätt. Det, och att man utvisar ensamkommande till ett land de flytt ifrån för att de är förföljda. Främst handlar det om de afghanska ungdomarna, bland dem finns hazarer som är en utsatt folkgrupp i landet.

Kristina är god man till två afghanska hazarer. Något som oroar är att Sverige tecknat ett avtal med Afghanistan så att det lättare ska bli att utvisa afghanska ungdomar. 

– Asylrätten tillvaratas inte på något sätt just nu. Vad som kommer hända med ungdomarna när de väl hamnar på Kabuls gator vågar jag inte ens nämna här för att det blir för tungt för mig, säger Kristina Lindefeldt. 

Totalt har över 5500 personer skrivit på namninsamlingen och till helgen kommer flera manifestationer göras runt om i landet som en del i att uppmärksamma och försöka påverka beslutsfattare. 

– Här är det pengar, tid och kraft som är lagt på detta nu. Det är värdigheten som ska upprätthållas för att det vi håller på med i Sverige just nu är inte värdigt, säger Kristina Lindefeldt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".